Fryslân inspireert elf buitenlandse kunstenaars tot nieuwe werken

Uit verschillende hoeken van de wereld zijn kunstenaars naar Leeuwarden gekomen. Fotografen, beeldende kunstenaars en schilders kijken ze met hun eigen achtergrond naar Fryslân. Ze laten zich door onze provincie inspireren tot het maken van nieuwe schilderijen, installaties en bouwwerken.
AIR: Bûtenlânske keunstners yn Ljouwert
De kunstenaars zijn drie weken in de provincie en overnachten bij Friese gezinnen. Vier van hen zijn Vince Briffa, Diedel Klöver, Sithabile Mlotshwa en Kamila Wolszczak. Zij vertellen over hun werk dat bij het project AIR hoort. Dit wordt georganiseerd door de Rotary Clubs van Leeuwarden.
Het is bijzonder hoe de stad Leeuwarden ineens ophoudt en overgaat in een vlak landschap.
Vince Briffa
Briffa is een van de kunstenaars en komt uit Malta. Hij schildert en laat hem inspireren door het Friese landschap. "Dat is totaal anders dan het landschap van Malta. Dat ligt in het mediterrane gebied", vertelt Briffa.
Briffa is 's nachts de weilanden ingegaan om te kijken en te horen hoe het Friese landschap eruitziet. De schilderijen van de kunstenaar zijn daarop geïnspireerd. Een tweede perspectief dat hij heeft gekozen is om het landschap te bekijken door de ogen van een koe. "Het is een horizontale streep, die niet altijd recht loopt", vertelt hij.
keunstner út Malta © Omrop Fryslân
De kunstenaars komen onder andere uit landen als Macedonië, Polen, de Dominicaanse Republiek en Duitsland. Uit ons buurland komt Klöver. Klöver heeft naar de overeenkomsten gekeken tussen Fryslân en Jever, het gebied waar hij vandaan komt. Hij ontdekte dat fietsen en het geloof in de twee gebieden belangrijk is.
Klöver werkt in Hallum aan zijn kunstwerk. Hij maakt van schroot en oude fietsen een leeuw, omdat hij zag dat zowel in het wapen van Jever als dat van Fryslân een leeuw in het wapen zit. Het kunstwerk van Klöver is woensdag naar de Blokhuispoort in Leeuwarden gebracht. De leeuw blijft daar nog even staan, maar er wordt naar een plekje gezocht waar het nog beter tot zijn recht komt.
AIR: Bûtenlânske keunstners yn Ljouwert Diedel
Mlotshwa komt uit Zimbabwe en dook in de archieven van Tresoar opzoek naar de achtergrond van Fryslân. Mlotshwa is geïnteresseerd in hoe wij als mensen leven, wat onze tradities zijn en hoe wij omgaan met de natuur. In haar thuisland valt haar werk binnen de categorie 'human interest' en geeft het de plek van vrouwen in de maatschappij weer.
keunstner út Zimbabwe © Omrop Fryslân
De Poolse Wolszczak heeft ook een project bedacht. Op de tandem fietste ze met GPS door de provincie. Bij terugkomst in haar tijdelijke studio, keek Wolszczak welke route ze had gefietst. Die route bouwt ze na met ijzerdraad.
De verschillende routes door Fryslân krijgen allemaal een andere kleur. De routes die Wolszczak bouwt zijn nu nog miniaturen. Uiteindelijk is het doel om een beeld, in de vorm van een levensgrote versie, van de route te plaatsen.
Keunstner út Poalen © Omrop Fryslân
Meer zien van de kunstenaars? De kunstenaars zijn drie weken in Friesland op uitnodiging van de Leeuwarder Rotary Clubs. Vanaf donderdag 21 juni tot en met 24 juni worden er open-studio-routes georganiseerd. Vanaf 10.00 uur tot en met 17.00 uur staan de deuren van de studio's open voor bezoekers.