Lokaal radiostation doet aangifte tegen fractievoorzitter Weststellingwerfs Belang

De lokale omroep Radio Weststellingwerf Centraal doet aangifte tegen fractievoorzitter Tom Hartog van Weststellingwerfs Belang. Hartog mag ook niet meer in het gebouw van de omroep komen. Hij zou misbruik hebben gemaakt van zijn functie als beheerder van de Facebook-pagina. Die is eerst van naam veranderd, en later helemaal verdwenen. Het is volgens de omroep niet voor het eerst dat ze een probleem hebben met Hartog.
Tom Hartog (links) in de studio van Radio Weststellingwerf Centraal © Radio Weststellingwerf Centraal
Hartog zou ook opnames hebben verwijderd van radioprogramma's die nog niet waren uitgezonden. Bij sommige programma's worden die opnames soms weken van tevoren al gemaakt en in de computer opgeslagen. Volgens voorzitter Jan Koopman van Radio Weststellingwerf Centraal kost het veel tijd om die programma's weer opnieuw op te nemen.
Een jurist die als vrijwilliger aan het radiostation verbonden is, zoekt uit welk wetsartikelen er precies zijn overtreden voordat er een aangifte komt. Volgens de omroep zal dat na dit weekend wel zijn uitgezocht.
Koopman denkt dat er sprake is van een bewuste wraakactie van Hartog. De omroep heeft hem eerder ook al een keer op non-actief gesteld, zegt Koopman.
Zo'n vrouw met zo'n doek om is best handig, daar kun je je lul aan afsmeren na de tijd.
Tom Hartog
Tom Hartog was eerder presentator bij de lokale omroep van Weststellingwerf. Tussen 2013 en 2015 maakte hij samen met een andere presentator onder andere het radioprogramma Radio Active, op zaterdagavond. Daar kwam een eind aan, zegt Koopman, toen het duo in 2015 geschorst werd vanwege gedrag dat niet door de beugel kon. Zo zouden ze, op de radio, een collega-presentator het advies hebben gegeven om een overdosis morfine te nemen, "omdat dat voor alle partijen beter is".
En een jonge die als vrijwilliger gasten ontving, hebben ze ook meerdere keren geplaagd, zegt Koopman. Die jonge had er zoveel last van, dat hij de omroep heeft verlaten. En dan was er ook nog de opmerking over een moslima, die bij wijze van grap aan het eind van een uitzending gemaakt werd. "En dan heb ik nog te melden dat zo'n vrouw met zo'n doek om best handig is, want daar kun je je lul aan afsmeren na de tijd."
De opmerking die er volgens Koopman voor zorgde dat de presentatoren in 2015 op non-actief werden gesteld
Na deze uitspraak, zegt Koopman, heeft het bestuur de beide programmamakers geschorst, en ze mochten ook het gebouw van de omroep niet meer in. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 heeft Hartog zich weer bij de omroep gemeld.
Hartog wilde graag weer wat doen, en al was niet iedereen daar voor, het bestuur heeft toch besloten om Hartog een tweede kans te geven. Het bestuur wilde hem niet op de radio horen, maar hij kreeg wel het beheer over de website en de Facebook-pagina. Die pagina is eerst van naam veranderd, en was later helemaal verdwenen. De omroep heeft onder een andere naam een nieuwe Facebook-pagina aangemaakt.

Politieke gevolgen

In een schriftelijke reactie op de eigen website laat het bestuur van Weststellingwerfs Belang weten dat de partij achter Tom Hartog staat. Volgens het bestuur gaat het verder om een interne kwestie tussen Radio Weststellingwerf Centraal en Tom Hartog. Veel meer zegt de partij niet. "Weststellingwerfs Belang gaat graag in gesprek met de betrokken partijen maar doet dit niet via de media."
Mocht het Weststellingwerfs Belang besluiten om Hartog naar aanleiding van deze kwestie uit de fractie te zetten, dan kan dat grote gevolgen hebben. Als Hartog zou besluiten om zelfstandig verder te gaan, is het college de meerderheid in de raad kwijt. De coalitie van CDA, VVD en Weststellingwerfs Belang heeft nu 11 van de 21 zetels.
Tom Hartog zegt in een reactie aan Omrop Fryslân dat de beschuldigingen aan zijn adres zijn gebaseerd op niets. Hij noemt het laster en smaad. Hij zegt dat hij nooit geschorst is geweest. Hij geeft wel toe dat hij het beheer van de Facebook-pagina heeft overgedragen aan een vriend, die eerder voor Radio Weststellingwerf Centraal werkte. Volgens Hartog had die vriend de Facebook-pagina destijds opgezet, en daarom zou het het recht hebben gehad op de inloggegevens.
Op de vraag of deze affaire ook gevolgen heeft voor zijn positie als fractievoorzitter van Weststellingwerfs Belang, wilde Hartog geen antwoord geven.