PostNL bezorgt pakketjes fossielvrij in binnenstad Leeuwarden

Pakketjes worden in de binnenstad van Leeuwarden voortaan op duurzame wijze bezorgd. PostNL begint in Leeuwarden met een landelijke proef, waarbij de pakketbezorgers elektrisch vervoer gebruiken. De aanleiding daarvoor is de Elfwegentocht die van 1 tot en met 14 juli plaatsvindt in Fryslân.
In saneamde stint, wêrmei't PostNL pakketsjes besoarget yn de Ljouwerter binnenstêd © Omrop Fryslân

Primeur

"Dit is de eerste binnenstad van Nederland waar we op volledig duurzame wijze pakketjes bezorgen. Dat is bijzonder", vertelt Rolf Jansma van PostNL. Mede met het oog op de Elfwegentocht is de keuze op Leeuwarden gevallen. Jansma: "In Fryslân heeft men duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is een mooie omgeving om hier te beginnen."
Voor de bezorging van kleinere pakketjes maakt PostNL gebruik van zogenaamde stints. Dat zijn een soort van kleine elektrische bakfietsen, waar de pakketbezorgers op kunnen staan. PostNL verwacht dat, helemaal in het centrum van de stad, de bezorging met stints vlugger gaat dan met auto's. De grotere pakketten worden bezorgd met een duurzame bus.
Wethâlder Friso Douwstra fan Ljouwert krijt it earste fossylfrij besoarge pakketsje © Omrop Fryslân
Het is schering en inslag met bedrijven die zich aanmelden.
Projectleider Tsjeard Hofstra van de Elfwegentocht

Merk Fryslân

Naast PostNL sluit maandag ook Merk Fryslân zich aan bij de Elfwegentocht. Om daar aandacht voor te vragen, komen sommige medewerkers maandagochtend op ludieke wijze naar hun werk. De ene komt te paard, de andere zwemmend en weer een ander kiest voor suppen. Directeur Martin Cnossen zwom door de Leeuwarder grachten naar het gebouw van Merk Fryslân. Dat deed hij voor het eerst en het is zeker voor herhaling vatbaar, zegt Cnossen. "We zijn de hoofdstad van het water. Dus de grachten zijn schoon. Het water was op temperatuur. Dit ga ik vaker doen."
MerkFryslân-direkteur Martin Cnossen swimt nei it wurk © Omrop Fryslân