100 jaar na de Zuiderzeewet: komst van het IJsselmeer en de Afsluitdijk

Een van de meest ingrijpende wetten ooit in ons land werd honderd jaar geleden in kalk en cement vastgelegen: de Zuiderzeewet. Daarmee werd het besluit genomen tot het inpolderen van een groot deel van de Zuiderzee én de Afsluitdijk kwam er. Het hele jaar door wordt met allerlei activiteiten gevierd dat die wet honderd jaar geleden van kracht werd.
Ofslútdyk © Shutterstock.com
Donderdag begint het feest, in Lelystad, de stad die vernoemd is naar de man die de grondlegger was van de plannen: ingenieur Cornelis Lely. Natuurlijk heeft die Zuiderzeewet ook veel betekend voor Fryslân.
Makkum was helemaal niet een eeuwenoud vissersdorpje. Het was het centrum van de bouwnijverheid.
Otto Zijlstra, voorzitter stichting Ald Makkum
Makkum bijvoorbeeld is er behoorlijk door veranderd. Maar dat het in veel toeristische folders wordt aangeprezen als een 'eeuwenoud vissersdorpje' klopt niet, volgens voorzitter Otto Zijlstra van de Stichting Ald Makkum: "Makkum was het centrum van de bouwnijverheid, vooral vanwege de kalkovens. Het aardewerk is daar bijvoorbeeld uit voortgekomen. Het draaide in Makkum om handel in steen en hout. De visserij was altijd slechts marginaal vanwege de zandplaat voor de haven."