Oerol moet aantrekkelijker worden voor jonge mensen

Oerol moet aantrekkelijker worden voor mensen tussen de 20 en de 40 jaar oud. Er komen wel mensen uit die leeftijdsgroepen naar het eiland voor het festival, maar het zijn er te weinig, vindt artistiek leider Kees Lesius. In het programma op bijvoorbeeld festivalterrein de Betonning wordt dan ook extra rekening gehouden met deze groep.
Tariedings foar ien fan de foarstellings op it strân © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Op de Betonning draait het dit jaar minder om de muziek. De leiding ligt in handen van producent Farnoosh Farnia. "We gaan hier op de Betonning voor het experimenteren. We gaan het programma aanpassen aan wat mensen nu leuk vinden. Dus minder muziek en meer storytelling, het vertellen van verhalen. Dat dan weer op verschillende manieren. Door zaken te mixen. Bijvoorbeeld in een boksring, Daar mixen we performances met vechtsport."
De acts worden korter en moeten daardoor aantrekkelijker worden, hoopt Farnoosh Faria.
Kees Lesuis, artitstyk lieder Oerol © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
In aanloop naar het festival waren er problemen met de kaartverkoop. De online-verkoop moest enkele dagen worden stilgelegd. Veel schade heeft de organisatie daar niet van, zegt Kees Lesius. Van de ruim 120.000 kaarten zijn er al 75.000 verkocht. "Dat wil niet zeggen dat je geen kaarten meer kunt krijgen. Integendeel, want iedere dag komen er kaarten vrij die je op het eiland kunt kopen."

Lân fan taal

Centraal staan dit jaar de projecten Lân fan taal en Sense of Place. Kees Lesius: "In sommige van de voorstellingen zie je dat allebei terug. Bijvoorbeeld bij de openingsvoorstelling Liquid Loft. Daar hoor je de eilander taal terug in een voorstelling in een prachtige omgeving." Voor het LF2018-project Lân fan taal is veel ruimte ingeruimd. Het is een van de rode draden op het festival.

Groene strand

Op het grasveld naast De Walvis wordt hard gewerkt aan de opbouw van een grote festivaltent. Het is de tent waar Nyk de Vries gaat spelen en waar optredens zijn van onder andere het NNO. Enno Feenstra is de productieleider van Lân van taal. Met zijn zwarte muts op, helpt hij de mannen die boekvormen aan het maken zijn. "Die komen straks voor de tent te staan. Wij hebben de taal uit de boeken gehaald. In de tent geven wij daar dan weer invulling aan. Daar komen de woorden terug."
De plek is voor hem ideaal. "Oerol had deze plaats over. Dit was gewoon een buitenkans. Dit Groene Strand heeft best een goede historie richting Oerol en dat wij hier mogen staan is voor ons een hele grote plus." In het verleden was dit één van de festivalterreinen. Het is goed zichtbaar en er is veel aanloop. "Dan wil je ook een goed product neerzetten", zegt Feenstra.
Het Oerolfestival begint vrijdag en duurt tot en met zondag 24 juni. Omrop Fryslân-verslaggevers Hayo Bootsma en Auke Zeldenrust doen iedere dag verslag vanaf het festival.