Boek over Friese walvisvaarders: De Traanjagers

Donderdag wordt in Amsterdam een boek over Friese walvisvaarders gepresenteerd. In het boek De Traanjagers worden onder andere de verhalen van twee voormalige walvisvaarders, Nutte Dijkstra en Durk van der Veen, verteld. Het boek werd geschreven door Anne-Goaitske Breteler.
Walfiskfleis ferwurkje © Omrop Fryslân
De walvisvaarders waren maandenlang van huis om in het Zuidpoolgebied walvissen te vangen en te verwerken in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ze woonden destijds in Oosternijkerk en voeren twee keer met de Willem Barentsz mee. Dat was een walvisverwerkingsschip, waarop ze in ploegen van twaalf uren vlees moesten snijden. Zwaar en riskant werk, maar toch kijken de mannen terug op een mooie tijd.
Je hebt wel eens een slechte dag, maar over het algemeen vond ik het leuk werk.
Voormalig walvisvaarder Durk van der Veen
De 22-jarige Anne-Goaitske Breteler uit Nes (Dongeradeel) kwam op het idee voor haar boek in café Bunte Bok in Lioessens. Daar zijn allemaal walvisjachttaferelen te zien en dat intrigeerde haar. Na haar studie antropologie in Amsterdam is ze aan het boek begonnen. Om de verhalen vast te leggen, maar ook om te zien hoe een onderwerp als walvisjacht in een maatschappij een taboe kan worden. Een boek voor de walvisvaarders, maar ook voor generatiegenoten van de schrijfster zelf.
Durk van der Veen en Nutte Dijkstra mei skriuwster Anne-Goaitske Breteler mei it boek De Traanjagers © Ronnie Porte