Friese Waddeneilanden leren van tropische collega's

Of je nu op Ameland woont of op de Azoren, veel van de problemen waar de inwoners tegenaan lopen zijn hetzelfde. Bijvoorbeeld de vraag over hoe het zit met de toekomst van de winkels en de scholen op het eiland, of hoe het bestuurlijk moet worden geregeld. Veel verschillende eilanden van over de hele wereld praten daar de komende dagen over in Leeuwarden.
© ANP
De ISISA Islands of the World Conference, zoals de conferentie officieel heet, wordt voor de zestiende keer georganiseerd en vindt dit jaar plaats in Leeuwarden. Er wordt gesproken over de veranderende toekomst voor de eilanden op de wereld. Zo komen onder andere de stijging van de zeespiegel, over-toerisme (teveel toeristen op een klein oppervlak wat daar eigenlijk niet geschikt voor is), duurzaamheid en dekolonisatie aan bod.

Oplossing van ver

De conferentie heeft een wetenschappelijke grondslag, en het gaat dan ook niet om het nemen van besluiten. Het bespreken en analyseren van de problemen staat voorop. Dat betekent echter niet dat er geen stappen kunnen worden gemaakt op de conferentie, zo vertelt Jouke van Dijk van de Waddenacademie, want misschien heeft iemand aan de andere kant van de wereld wel een idee of oplossing voor het probleem dat ook hier bestaat. Bestuurders zouden de conferentie kunnen gebruiken om op een andere manier naar hun eigen eiland of gemeente te kijken.

Niet 'een pot nat'

Toch zijn lang niet alle problemen vergelijkbaar: eilanden in de Stille Zuidzee hebben bijvoorbeeld veel eerder te maken met de stijgende zeespiegel. Zij zien dat als er niets gebeurt, zij over zo'n 30 jaar zijn weggevaagd. Dat speelt hier in Fryslân natuurlijk minder.
De conferentie wordt een keer in de twee jaar gehouden. De deelnemers zijn de komende dagen zowel in Leeuwarden als op Terschelling te vinden.