Mooie Plaatsys: een liefdesverklaring aan Het Bildt

Gemeente Het Bildt is niet meer. Na de herindeling is het onderdeel van de gemeente Waadhoeke geworden. Maar het typische Bildtse landschap is er natuurlijk nog wel, en de bewoners hebben - naar eigen zeggen - een typisch Bildts karakter. Fotografen Baukje Venema en Gitte Brugman leggen Het Bildt vast in het fotoproject 'Mooie Plaatsys'.
Tentoanstelling Moaie Plaatsys
De mensen van toen zie je terug in de mensen van nu.
Baukje Venema
Het landschap van Het Bildt is gevormd door de inpoldering, die begin 16e eeuw begon. Mensen uit Holland gingen hier aan het werk. Deze geschiedenis heeft ook de mensen gevormd. "Vrijheid, ruimte, een bepaalde eigenzinnigheid", zegt Gitte Brugman, is typerend voor de Biltkers. De portretten en landschappen zijn met 19e-eeuwse fototechnieken gemaakt, om het heden en het verleden te verbinden. Baukje Venema: "De mensen van toen zie je terug in de mensen van nu."
Baukje Venema © Omrop Fryslân
Uiteindelijk worden de foto's bij elkaar gebracht in een cassette met handgebonden boekjes. Daar worden maar 513 van geprint, evenveel als het aantal jaren dat Het Bildt heeft bestaan. Ieder boek heeft een eigen jaartal. Het kost veel geld om 'Mooie Plaatsys' te printen en uit te geven. Om vooraf genoeg boeken te verkopen, zijn Venema en Brugman een crowdfundingsactie begonnen.
Via deze link is het mogelijk om mee te doen aan de crowdfundingsactie.
De actie duurt nog tot 17 juni 2018.
Portret uit Mooie Plaatsys © Mooie Plaatsys