Bemanning Sterke Yerke terug van opknappen monument op Bonaire

Frits Riemersma en Wilfred de Jong van de Sterke Yerke aan tafel
Bijna 40 jaar na hun roemruchtige oversteek van Harlingen naar de Nederlandse Antillen, keerde de bemanning van het Friese vlot Sterke Yerke terug naar Bonaire. Het monument, hen ooit geschonken door de lokale bevolking, was zo erg in verval geraakt dat restauratie noodzakelijk was.
Dat monument was eind jaren zeventig op initiatief van het eilandbestuur en de bevolking gerealiseerd als aandenken aan de sportieve prestatie van de Friezen en hun strijd tegen de vervuiling van het water in de oceaan. Maar nu het zo in verval was geraakt, keerde de Friese oud-bemanning terug. In ongeveer tien dagen lukte het hen om het monument weer op te knappen. Dat deden ze met hulp van vrienden en familie.
© Omrop Fryslân
Donderdag zaten oud-bemanningsleden Frits Riemersma en Wilfred de Jong, beide net terug van een bijzondere reis naar Bonaire, aan tafel bij Fryslân Hjoed. "Het monument symboliseert de hele geschiedenis van de Sterke Yerke", sei De Jong, "dus we staan niet toe dat dat afbrokkelt. Daar moest wat mee gebeuren."
© Sterke Yerke
Nu is het monument weer volledig opgeknapt. Het monument beeldt de 'Y' van Yerke uit. Die letter wijst ook naar de plek waar de Sterke Yerke in 1979 strandde. Drie oud-bemanningsleden kregen vorige week de erepenning van Bonaire uit handen van gezaghebber Edison Rijna.
© Wilfred de Jong