Eerste Friese Streekweek: bewuster eten uit de streekwinkel

In het Leeuwarder winkelcentrum Zaailand staat tot en met 9 juni een pop-up winkel met Friese streekproducten. De winkel wordt donderdag om 13.30 uur geopend, tegelijk met de start van de eerste Friese Streekweek van Eetbaar Fryslân.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Doel is om mensen bewuster te maken van de producten die ze eten. De streekwinkel is een initiatief van Monique en Ronny Uithof uit St.-Annaparochie en er is van alles te vinden. Niet alleen eten, maar bijvoorbeeld ook zeep en wc-papier.
Van dichtbij is ook lekker.
Ronny Uithof, eigenaar pop-up winkel
Bijna alle producten komen uit Fryslân. De producten die van verder weg komen zijn in elk geval ecologisch verantwoord. De gedachte erachter is dat de producten zo gezond mogelijk zijn en ook zo goed mogelijk voor het milieu. "Van dichtbij is ook lekker", zegt Ronny Uithof. "Wat hier wordt gemaakt, kun je hier ook kopen. We wonen hier ook."
Verslaggever Bauke Deelstra op bezoek bij de streekwinkel (1)
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Friese Streekweek

De pop-up winkel in het centrum van Leeuwarden is neergezet in het kader van de Friese Streekweek. Dit is een initiatief van Eetbaar Fryslân, waarvan Simon Bijlsma de projectleider is. Hij is een groot voorstander van voedsel uit eigen regio, omdat het beter is voor het milieu.
We willen meer Friese producten beschikbaar maken voor de inwoners van Fryslân.
Simon Bijlsma, projectleider Eetbaar Fryslân
Op de website www.eetbaarfryslan.frl kunnen bezoekers ontdekken waar ze gemakkelijk streekproducten uit hun buurt kunnen halen. "We willen meer Friese producten beschikbaar maken voor de inwoners van Fryslân", zegt Bijlsma. Niet alleen de afstand is een probleem, maar ook het feit dat mensen niet meer gewend zijn om seizoensproducten te kopen. "Wij zijn het een beetje verleerd, om te eten volgens de seizoenen."
Volgens Bijlsma zou eten uit eigen regio ook goed uitpakken voor de boeren. "Wij moeten kortere ketens hebben, met goede prijzen voor de boeren. Wij willen de boeren ook weer een gezicht geven."
Verslaggever Bauke Deelstra op bezoek bij de streekwinkel (2)
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
De eerste Friese Streekweek van Eetbaar Fryslân duurt van donderdag 7 juni tot en met woensdag 13 juni. Er zijn meer dan honderd activiteiten in de hele provincie. Meer informatie daarover is te vinden op www.eetbaarfryslan.frl. De pop-up streekwinkel van Monique en Ronny Uithof in winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden is geopend op 7, 8 en 9 juni.
Eetbaar Fryslân is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Nordwin College, Netwerk Duurzame Dorpen en Friese Milieu Federatie.