Emoties liepen hoog op na uitspraak van verdachte mestsilodrama

De zitting van het hoger beroep van het mestsilodrama was redelijk rustig, maar aan het einde van de zitting zorgde een uitspraak van de verdachte voor onrust. Harm Norbruis, vertegenwoordiger van de nabestaanden, reageerde emotioneel. "Wat hij eigenlijk zei is: 'Lemmens, de dood van je zoon, heb je zelf op je geweten.' Ik vond dat verschrikkelijk."
De reactie van Harm Norbruis
Lemmens is de veehouder die spuiwater aan de mestsilo toevoegde. Volgens de verdachte en zijn advocaat was dat de reden voor het dodelijke ongeluk, waarbij de zoon van Lemmens en twee anderen om het leven kwamen.
dongsilo1
Hoe kun je als mens zoiets doen?
Harm Norbruis, vertegenwoordiger van de nabestaanden
"Ik dacht eerst nog, dit is een goede rechtszaak," zegt Norbruis. "Maar ik ga hier nu met een akelig gevoel vandaan. Ik vind het verschrikkelijk dat deze man dit zo doet. Hoe durf je?! Hoe kun je als mens zo doen?! Hij is zo emotioneel, zegt hij, maar kom op. Hij is keihard. Ik ben helemaal van slag."

Reacties van advocaat Van der Groot

"Ik snap dat dit de nabestaanden rauw op hun dak valt, maar het kan niet nieuw zijn," reageerde advocaat Tjalling van der Groot. "Vanochtend heeft hij al benoemd dat er spuiwater aan de mest is toegevoegd. Dat is een illegale handeling, dat mag niet. Die effecten hebben voor een hoge concentratie giftige dampen gezorgd."
Tjalling van der Groot, advocaat van de verdachte
De advocaat-generaal heeft desondanks dezelfde straf geëist als die de rechtbank eerder al had opgelegd: 240 uren werkstraf, een jaar voorwaardelijk celstraf en een boete van 100.000 euro. Van der Groot: "Hij zegt dat dit ongeval ook zonder spuiwater was gebeurd. Maar waar is dat op gebaseerd? Het was een aanname zonder argumentatie."
De verdachte heeft niet goed naar de beschermingsmiddelen gekeken, volgens de advocaat-generaal. Hij zou niet goed genoeg op de hoogte van de risico's van deze mestsilo zijn geweest.
Over twee weken wordt er uitspraak in dit hoger beroep gedaan.