Geen storm dit jaar: zeegraszaad in Waddenzee slaat aan

In maart hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zeegras gezaaid op het wad bij Griend, 12 kilometer ten zuiden van Terschelling. Dat gebeurt met spuiten, waarmee een mengsel van zaad en slijk in de grond wordt gebracht.
Zeegras op Griend © Sanne van Germerden
Vorig jaar is eenzelfde soort proef gedaan, maar toen ging er op 6 juni een zware storm over het wad en spoelde al het zaad weg. De proef mislukte toen helemaal. Maar nu reageert onderzoeker Laura Govers opgetogen: "We zijn in een voorlopige jubelstemming, want je weet nooit wat het weer doet. Als we geen storm meer krijgen, is er goede hoop dat de zaailingen uitgroeien tot volwassen planten."
Ik doe al 9 jaar onderzoek naar zeegras, maar het is zo interessant, wat mij betreft komen daar nog 39 jaar bij.
Zeegrasexpert Laura Govers
Onderzoekers planten zeegras aan © Laura Govers
De onderzoekers ontdekten onder andere hoe ze kunnen voorkomen dat het zaad wordt aangetast door een schimmelziekte. Daarvoor moet met zaad behandeld worden met kopersulfaat. Het Waddenfonds draagt de komende vier jaar 475.000 euro bij aan extra onderzoek.
Dan moet onder andere duidelijk worden hoe het kan dat zeegras in het Duitse deel van het wad het wel goed doet, en in het Nederlandse deel niet. Volgens Laura Govers heeft dat waarschijnlijk te maken met minder vervuiling in het water in het Duitse wad.
Ondertussen werkt Natuurmonumenten met verschillende experimenten met het herstel van zeegras op het wad bij Schiermonnikoog, bij Griend en op het Uithuizerwad. Gover doet al negen jaar onderzoek naar zeegras. "Wat mij betreft komen daar nog 39 jaar bij!"