Tips voor wandelaars Mar-athon Sneek

© Omrop Fryslân
Marathonlopers en liefhebbers van een stevige wandeltocht kunnen hun hart weer ophalen, want op zaterdag 23 juni wordt de vijfde Mar-athon in en om Sneek gehouden. Veel mensen hebben zich inmiddels aangemeld. Het evenement werd afgelopen jaren steeds groter. Deelnemers kunnen routes van 10, 21 of 42 kilometer wandelen of 7, 5, 21 of 42 kilometer hardlopen om het Sneekermeer. Om daar optimaal aan mee te doen, heeft wandelsporttrainer Gretha de Vries een paar handige tips.
Een echte trainingstip geven, daar is het nu te laat voor. De mensen die deelnemen moeten al op het juiste niveau zitten, anders ben je gewoon te laat begonnen en dan wordt het heel moeilijk.
Wandelsporttrainer Gretha de Vries
Tips voor wandelaars Mar-athon Sneek
Tip 1: Lekker vooruitkijken
Ik zie zo vaak wandelaars naar de grond kijken. Dan denk ik: vinden jullie het wel leuk om te lopen, want jullie kijken alleen maar naar het asfalt. Geniet er gewoon van en kijk lekker om je heen.
© Omrop Fryslân
Tip 2: Blijf eten en drinken
Om het motortje goed op gang te houden, moet je om het kwartier iets drinken. Niet denken: wanneer ik dorst heb, drink ik wel wat. Dan ben je echt te laat, want alles moet blijven werken in het lichaam. Voor het eten geldt precies hetzelfde. Neem een banaan, een mueslibol of -reep en neem om het halfuur of uur een paar happen. Dus drink en eet op tijd, dan kun je veel werk verzetten.
Tip 3: Neem nog een paar sokken mee
Neem een paar extra schone sokken mee, zodat je ze onderweg kunt verschonen. Daarna voel je je weer als herboren. En draai die sokken om, dus doe ze omgekeerd aan. Hierdoor krijg je geen drukpunten op de voeten. En tegen de warmte helpt het wanneer je de randen van je sokken over de schoenen heen doet. Dat zorgt voor verkoeling.
© Omrop Fryslân
Tip 4: Een goede houding
De ultieme tip is om een goede houding aan te nemen. Niet voorover lopen, want dan krijg je last van de schouders en nek. En daar wordt je erg moe van. Dus rechtop, schouders naar achteren en een goede voetafwikkeling hanteren.
Ik zou zeggen: geniet ervan en begin niet te snel. Gewoon rustig beginnen, dan komt alles goed.