Harlingen nog niet helemaal klaar voor cruiseschepen

De nieuwe steiger voor cruiseschepen in Harlingen werd zondag ingewijd door het 134 meter lange schip Star Breeze. Dat lag van zondagochtend 8.00 uur tot 15.00 uur in de haven van Harlingen. De Star Breeze heeft ruim tweehonderd gasten aan boord. Het schip is onderweg van Amsterdam naar de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Harlingen nog niet helemaal klaar voor cruiseschepen
Toen de gasten zondagochtend aankwamen in Harlingen, ging een klein deel met de bus naar de Afsluitdijk. Het grootste deel ging de stad in, maar er was niet veel te beleven. Alleen de horecazaken waren geopend. De winkels bleven gesloten.
Er moeten meer winkels open zijn.
Wethouder Paul Schoute van Harlingen
Om dat in de toekomst te voorkomen, is de gemeente met de ondernemers in gesprek. "Dat zijn wel dingen waaraan we moeten werken", zegt wethouder Paul Schoute. "We moeten met de ondernemers proberen gezamenlijk beleid te ontwikkelen, zodat er meer winkels open zijn."
Uitstalling in Entrepotgebouw
Volgens de ondernemersvereniging Ondernemend Harlingen hebben sommige winkellieden zich wel kunnen laten zien aan de cruiseschipgasten. Een aantal ondernemers stonden met hun spullen in het Entrepotgebouw, dat vlak bij de cruisesteiger in de Willemshaven van Harlingen staat. De ondernemingsvereniging hoopt in de toekomst geopend te kunnen zijn als er extra gasten worden verwacht van cruiseschepen. "Er wordt samen met de ondernemers gekeken welke wensen en behoeften er zijn en hoe we daar in gezamenlijkheid goed op in kunnen spelen. Mogelijk hoort openstelling van de winkels op tijden dat deze gesloten zijn daar dan ook bij", laat de vereniging weten.
Grote cruiseschepen kunnen vanaf maart aanleggen aan een speciale drijvende steiger. Die ligt in de Willemshaven in Harlingen. Onder het vorige college van burgemeester en wethouders is het plan gevormd. De totale kosten ervan zijn 2,8 miljoen euro. Dit jaar komen er in totaal drie of vier grote cruiseschepen. Voor volgend jaar zijn er ook al vier rederijen die hebben toegezegd.
© Omrop Fryslân
Ik hoorde Amerikaanse en Australische tonen
Wethouder Paul Schote liep zondag langs de Harlinger terrassen
Activiteiten
Toch hebben de gasten van het cruiseschip zich goed vermaakt in Harlingen, volgens Schoute. Sommigen hebben een stadswandeling gemaakt, anderen een boottocht door de stad en ook het Hannemahûs kreeg bezoek. Zo heeft een groot deel van de bezoekers wel een goed beeld van Harlingen gekregen in de tijd dat ze in de stad zijn geweest.