Scanner voorkomt missers met medicijnen in ziekenhuizen

In het Antonius Ziekenhuis in Sneek zijn de afgelopen jaren duizenden missers voorkomen met het verstrekken van medicijnen. Dat zegt apotheker Michiel Duyvendak van het Antonius Ziekenhuis. Sinds 2016 wordt in het ziekenhuis een beveiligingssysteem getest dat de uitgifte van medicijnen controleert. Dat gebeurt eerst in de apotheek en later ook nog aan het bed van de patiënt.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Verpleegkundige Gea Posthumus en apotheker Michiel Duyvendak

Controle

Het controlesysteem is in zeven ziekenhuizen in Nederland getest. Het gaat om een scanner die de pillen 'bekijkt' en dan uitgeeft. De machine controleert in de apotheek of de medicijnen overeenkomen met wat is voorgeschreven.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Polsbandje

Aan het bed van de patiënt wordt nogmaals een controle uitgevoerd. Daar moet de verpleegkundige de medicijnen opnieuw scannen voordat ze worden toegediend. De barcode van de medicijnen wordt vergeleken met die op een polsbandje van de patiënt. Zo krijgt de goede persoon de juiste pillen.

Toekomst

"Dit is de toekomst voor ziekenhuizen", zegt Duyvendak. "De kans dat er iets fout gaat, is zo een stuk kleiner. Bovendien spaart het flink wat tijd uit." Per patiënt gaat het om twee minuten en dat moet ervoor zorgen dat verpleegkundigen meer tijd overhouden voor de patiënten zelf. Behalve het Antonius werkt ook ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten met dit systeem.