VIDEO: 'Tsjek myn sjipkist' checkt duurzaam vervoer

Tsjekmynsjipkist1
De komende vijf weken wordt het SkoalTV-programma Tsjek niet op een school opgenomen, maar in een oude garage in IJlst. In 'Tsjek myn sjipkist' bouwen drie kinderen van drie verschillende scholen in de garage hun eigen zeepkist. De kinderen komen van scholen uit Grou, Exmorra en Dokkum. Dit alles wordt gedaan onder begeleiding van 'baas zeepkist' Raynaud Ritsma, die ook het reguliere Tsjek presenteert.
Raynaud Ritsma met de zeepkistenbouwers © Omrop Fryslân

Fossylfrij Fryslân

'Tsjek my sjipkist' wordt gemaakt in het kader van Fossylfrij Fryslân. Heel Fryslân wordt de eerste twee weken van juli opgeroepen om vervoersmiddelen op fossiele brandstof te laten staan en op zoek te gaan naar duurzame alternatieven. De drie teams proberen de beste en snelste zeepkist, een fossielvrij vervoersmiddel, te maken. 'Tsjek myn sjipkist' sluit op 4 juli af met een wedstrijd in de Elfstedenhal in Leeuwarden. De zeepkist die als eerste de streep passeert, heeft gewonnen.
Samensteller bij SkoalTV Marja van der Leij: "Wij vinden het bij SkoalTV belangrijk dat kinderen zich bewust worden van de wereld om hen heen en dat ze zelf kunnen helpen om die wereld beter te maken. Dat een ritje in de auto naar school, sportveld of muziekles gevolgen heeft voor het milieu waar de kinderen niet bij stilstaan, maar waar ze misschien na het zien van deze serie wel een verschil kunnen maken."

Vervuiling

In de eerste uitzending, die zondag wordt uitgezonden, staat het thema 'vervuiling' centraal. Hoe kan het dat het zover is gekomen met de fossiele brandstof en de vervuiling? In de reportage wordt uitgelegd wat roet is en waarom die uitstoot zo schadelijk is.
'Tsjek myn sjipkist' is iedere zondag vanaf 17.30 uur elk uur te zien bij Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op woensdag en vrijdag om 10.30, 11.30, 12.30 en 16.00 uur. Online is het programma ook terug te zien op SkoalTV.