Culturele uitwisseling: groep Papoea's op bezoek in Wierum

Een groep van ongeveer dertig Papoea's uit zowel Papoea-Nieuw-Guinea als uit Nederland brengt zaterdag een bezoek aan Wierum. De Papoea's zijn in het dorp vanwege een evenement waarbij de bekende Wierumer antropoloog en zendeling Freerk Christiaan Kamma centraal staat.
© René Gies
De Papoea's kwamen vlak voor het middaguur aan in Wierum. Het is een culturele uitwisseling tussen Friezen en Papoea's. Er wordt bijvoorbeeld voedsel en dans, uit zowel Fryslân als Papoea-Nieuw-Guinea, gedeeld. Ook is er een streekmarkt met diverse producten. Zondag is er nog een kerkdienst, met elementen uit beide culturen.
© Omrop Fryslân, Mats Gies
Om de komst van de Papoea's mogelijk te maken, werden mensen gevraagd of ze een bed beschikbaar hebben voor de gasten. De Papoea's verblijven dit weekend in de omgeving van Wierum.
Kamma
Freerk Christiaan Kamma (1906 - 1987) was een antropoloog die op Papoea-Nieuw-Guinea onderzoek deed. Hij was daar ook dominee. Hij maakte zich de gewoonten van de lokale bevolking eigen en werd door veel Papoea's gewaardeerd, zegt Jan Prins van de Stichting Kamma. "Kamma en de Papoea's waren zo sterk met elkaar verbonden, dat ze hem de 'blanke Papoea' noemden. Toen Kamma overleed, is hij door Papoea's in Wierum begraven.