Reboelje-oprichter en gitarist Tiede Lanting (52) onverwachts overleden

Gitarist Tiede Lanting is woensdag onverwachts overleden. Lanting was een van de leden en oprichters van de Friese band Reboelje. Lanting overleed aan een hartaanval en is 52 jaar geworden.
Tiede Lanting © Omrop Fryslân
Durk Hogendorp oer Tiede Lanting
Lanting was gitarist van Reboelje en volgens vriend Durk Hogendorp 'het cement van de groep.' Lanting vormde samen met Hogendorp, Marius de Boer, Tsjerk Bootsma en Rommert Reitsma Reboelje. Deze folkrockband was tussen 1987 en 2003 zeer populair in de provincie.
Volgens Hogendorp was met name Lanting verantwoordelijk voor 'de sound van de band'. Lanting schreef ook een aantal nummers, waaronder Merkeman.
Hogendorp kende Tiede Lanting al vanaf de lagere school. Ze speelden als jongens zogenaamd al op tennisrackets gitaar. Ze waren gek op muziek. Lanting wilde heel graag een band oprichten. Toen hij Hogendorp, Reitsma, Bootsma en De Boer ontmoette, ontstond in 1987 Reboelje. Lanting was de grote initiator van de band.
Ik denk dat Tiede de grootste drijfveer was. Bij hem was het verlangen om in een band te spelen en zijn voorbeelden The Stones ook zoiets te doen dat hij ons daarin meesleepte. Hij was het cement tussen de verschillende bandleden.
Durk Hogendorp
Toen er een einde aan de band kwam, was dat volgens Hogendorp voor Lanting het moeilijkst. Lanting genoot van het optreden, in de spotlights staan en het contact met het publiek. Hij hield van de gezelligheid en het maken van muziek.
Hij was een hartstikke goede muzikant, uniek. Iemand die muziek maakte vanuit zijn onderbuik. Hij was de vormgever qua geluid. Zijn gitaar was bepalend voor hoe de band klonk.
Durk Hogendorp
Dinsdag 5 juni wordt Lanting in besloten kring begraven. In het Dielshûs in Wommels is er gelegenheid tot condoleren vanaf 13.00 uur. Op www.betink.nl kunnen mensen die dat willen een bericht achterlaten.
Reboelje-oprichter en gitarist Tiede Lanting (52) onverwachts overleden