RUG: Wolf is goed voor natuur

© ANP
Voor de natuur zou het een goede zaak zijn als er wolven naar Fryslân komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat er in Fryslân een wolf rondloopt, is een paar weken geleden duidelijk geworden aan de hand van DNA-onderzoek. Het DNA is gevonden op schapen die bij Boyl zijn doodgebeten.
Christian Smit heeft onderzoek gedaan in Polen en daar had de aanwezigheid van wolven een positief effect op jonge bomen. "De herten waren er weggejaagd en opgegeten, daarom konden de boompjes doorgroeien. Dan komt er een heterogener gebied en daarvan profiteren weer andere beesten en planten. Maar goed, dat is in Polen."
Het angsteffect dat de wolven hebben, kan dus zorgen voor een andere boomstructuur en grotere variatie.
Christian Smit
Christian Smit van de Rijksuniversiteit Groningen
Maar uiteindelijk zou het ook in Fryslân zo kunnen werken, zegt Smit: "Ik denk niet dat je binnen een jaar enorme effecten gaat zien van een loslopende wolf. Maar: als hier een wolf zich vestigt en een roedel komt, dan krijg je op den duur wel een andere bosstructuur. Nu wordt er heel veel aan lekkere boomsoorten geknaagd door reeën. Die bomen groeien niet door. Het angsteffect dat de wolven hebben, kan dus zorgen voor een andere bosstructuur en grotere variatie."