Voorlopig geen officieel contact tussen Leeuwarden en Malta

De stichting LF2018 heeft besloten om geen officiële vertegenwoordigers meer naar Malta te sturen, zolang de organisatie van de Culturele Hoofdstad in Valletta geen afstand neemt van de kwetsende toon, die met name de nabestaanden van een vermoorde journaliste treft.
De Leeuwarder organisatie van Culturele Hoofdstad stuurt vooralsnog ook geen officiële uitnodigingen meer naar Malta. De organisatie vindt dat de waarden van Culturele Hoofdstad nu onder druk staan, door de wijze waarop de vertegenwoordigers van Valletta 2018 zich in de media opstellen in de kwestie rondom de moord op de journaliste.

Daphne Caruana Galizia

De kwestie gaat over de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia. Een half jaar geleden kwam ze bij een bomaanslag om het leven. Bij een monument in het centrum van de Maltese hoofdstad werden bloemen neergelegd en kaarsjes geplaatst. Het is een gedenkplaats voor de journaliste geworden.
De baas van Valletta 2018, Jason Micallef, zei in een toespraak dat de gedenkplaats na een half jaar wel weer weg kon. Eerder namen wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden en gedeputeerde Sietske Poepjes al afstand van de uitspraken.

Kunstenaars tekenen petitie

Meer dan 100 kunstenaars, artiesten en schrijvers op Malta hebben een petitie getekend voor het aftreden van de voorzitter van Valletta 2018 Jason Micallef. Dat meldt de krant The Malta Independent. Een aantal artiesten steunt de petitie anoniem, omdat ze deel uitmaken van culturele projecten van Valletta 2018. De petitie gaat naar de premier van Malta Joseph Muscat.

Overleg op Europees niveau

Het besluit om de bestuurlijke contacten voorlopig te bevriezen, is genomen na breed overleg op nationaal en Europees niveau, en na meerdere signalen aan de organisatie van Valletta 2018. Malta is op de hoogte gesteld van het Friese besluit.
In een verklaring meldt LF2018 dat persvrijheid aan de basis staat van de democratische rechtsstaat. "Het gedachtegoed van Culturele Hoofdstad van Europa mag niet in diskrediet worden gebracht. Het is de verantwoordelijkheid van onze, van elke, Culturele Hoofdstad van Europa om de waarde hiervan te verdedigen."
De directeur van Leeuwarden-Fryslân 2018, Tjeerd van Bekkum, vindt dat de Europese Unie een onderzoek moet instellen naar voorzitter Micallef van Valletta.

Boycot Valletta

De voorzitter van het adviescomité die Valletta als Culturele Hoofdstad van Europa heeft geselecteerd, Ulrich Fuchs, wil niet meer naar de activiteiten op Malta. ''Zo lang de vertegenwoordigers van Valletta 2018 Europese waarden vernietigen, zal ik niet bij de evenementen zijn'', zegt Fuchs in de krant The Malta Independent.