Omwonenden klagen over meer geluidsoverlast Frisian Flag

De vliegbasis in Leeuwarden mag dan wel heel tevreden zijn over het verloop van de internationale oefening Frisian Flag, de omwonenden zijn dat veel minder. Uit een rondje dat Omrop Fryslân heeft gemaakt rondom de basis, bleek dat de omwonenden klaagden over meer geluidsoverlast. Bovendien zeiden ze ook meer last te hebben gehad van stank door de kerosine.
Geert Verf van Dorpsbelang Marsum merkte ook dat er meer overlast was, ook al had de basis het voorheen nog zo goed gedaan. Voorheen heeft de vliegbasis veel aan voorlichting gedaan, bijvoorbeeld met het verspreiden van folders.
Mensen zijn bang
Volgens Niesje Kolk uit Britsum was dat wel anders: ''Het was met deze oefening verschrikkelijk, echt niet normaal'', vertelde ze. Dat het opvallend was dat er zoveel geluid was. Dat kon ook komen, omdat de mensen veel buiten zaten met het mooie weer. ''Het was net alsof het oorlog was. Een aantal mensen was bang'', vertelt Kolk. Ook de mensen die naar Leeuwarden waren gefietst hadden last van de laagvliegende vliegtuigen. ''De fietsers bleven staan als er een vliegtuig overvloog. Het hart klopte wel wat meer'', zegt ze.
Wie kon de kortste bocht maken?
Opvallend was wel dat veel vliegtuigen over het dorp vlogen, ''en dat mocht niet'', zegt Kolk. Koos Boorsma, ook een inwoner van Britsum, vertelde: ''Als je een formatie van vier zag aankomen, dan gingen de eerste twee keurig om het dorp heen, en de laatste twee doken zo over het dorp. Net alsof het een spelletje was van: ''Jongens, wie kan de kortste bocht maken?''
Bazooka
De vijftig vliegtuigen gingen 's ochtends de lucht in, en ze kwamen 's morgens ook terug. 's Middags gebeurde hetzelfde, dus 50 keer heen en terug. ''Als je dan buiten bezig bent, en alles stijgt op of ze komen met z'n allen te laag over, nou dan zou je wel een bazooka willen aanschaffen om ze uit de lucht te schieten'', vertelde Ron Prozee die ook in Britsum woont.
De inwoners van de omliggende dorpen kunnen bellen als ze een klacht hebben als de oefeningen er zijn. ''Dat doe je vaak niet, want als een vliegtuig weg is, is het lawaai ook alweer voorbij'', vertelde Kolk. Als de mensen meteen belden, werd het wel genoteerd, volgens Kolk.