Akkrum springt in gat en wil intocht Sinterklaas organiseren

Akkrum wil dit jaar de landelijke intocht van Sinterklaas organiseren. Plaatselijk Belang en ondernemers uit het dorp vinden dat de traditie moet blijven bestaan en willen daar graag aan meewerken, zo schrijft voorzitter Hans Anker van de stichting Akkrum/Nes Centraal aan omroeporganisatie NTR.
De NTR trok eerder deze week aan de bel bij alle burgemeesters in Nederland, omdat tot dan toe nog geen enkele gemeente zich had gemeld om de landelijke intocht te organiseren. Waarschijnlijk weerhouden alle toestanden eromheen, voortkomend uit de zwarte pietendiscussie, de gemeenten ervan de intocht op zich te nemen.
Akkrum wil daarover om tafel met de gemeente Heerenveen. Een dorp kan, net zo goed als een stad dat kan, de landelijke intocht organiseren, zeggen ze.
Burgemeester Tjeerd van der Zwan laat in een eerste reactie weten dat hij 'onder de indruk' is van het enthousiasme en ondernemingslust in het dorp Akkrum. Mar Van der Zwan ziet ook wel de nodige problemen. In het Culturele Hoofdstadjaar zijn er in Fryslân al zoveel grote evenementen, dat hij de hulpdiensten niet belasten wil met een landelijke intocht van Sinterklaas. "Ik vind het op zich een mooi idee, maar niet voor 2018. Fryslân had vorig jaar de landelijke intocht ook al, nu is een andere provincie aan de beurt''