Test van medicijnenvervoer met drones naar Schiermonnikoog

Drie drones worden getest voor het vervoer van medicijnen van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Het gaat om drones van studenten van de TU Delft, een van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en een van de DroneHub. Eind maart of begin april wordt de test uitgevoerd. De test is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, UMCG-ambulancezorg en de ANWB. Omdat er veel vragen zijn, houdt de gemeente Schiermonnikoog donderdag een informatiemiddag. De initiatiefnemers geven daar dan uitleg over de opzet van de test en wat de mogelijke risico's zijn.
Jan Wiersma van Vliegend.nl is op dit moment met de voorbereidingen bezig. Hij is betrokken bij de drone van DroneHub. "Het vliegen zelf is niet zo moeilijk. Een drone kan zo geprogrammeerd worden dat hij zelfstandig naar Schier vliegt en daar medicijnen dropt. Dat is echter verboden in Nederland. Volgens de regels moet men een drone altijd in het zicht hebben. Maar over zo'n afstand is dat natuurlijk niet mogelijk. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft daarom voor nu een ontheffing afgegeven."
Volgens Wiersma zijn er niet veel risico's verbonden aan de test: "Wij moeten een goed plan hebben. Daar werken we hard aan. We lopen daar rond met een team van vijf man. Daarmee zijn we nu veel aan het trainen." De drone zelf bestuurt hij via het mobiele 4G-netwerk. "Dan houd je altijd contact met de drone en blijft die goed bestuurbaar. En als de verbinding wegvalt, dan is er een noodsysteem dat ervoor zorgt dat het apparaat zo goed als zeker terecht komt." zegt Wiersma. Bij de test vliegt de drone op 150 meter hoogte boven de Waddenzee. Het toestel is dan vanaf de grond niet te zien of te horen. "De overlast voor de natuur blijft dan ook beperkt", denkt Wiersma.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil met de test ook duidelijkheid krijgen over welke regels wel en welke niet goed werken. Die moeten zo concreter worden met het oog op de toekomst. Dat is ook nodig omdat de verwachting is dat drones een veel grotere rol gaan spelen in het vervoeren van pakketjes of andere goederen.