UPDATE: Geen incidenten bij demonstratie in Dokkum

De demonstratie in Dokkum tegen Zwarte Piet is afgelopen. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Er waren zo'n 150 anti-Zwarte Pietdemonstranten die vanuit de Randstad naar Dokkum kwamen. Er waren ook een aantal Pegida-aanhangers, die als Zwarte Piet waren verkleed en pepernoten wilden uitdelen in het centrum, maar ze werden aan de rand van de binnenstad tegengehouden.
De gemeente kondigde aan het begin van de middag een noodbevel af. Alle auto's op de toegangswegen naar Dokkum werden gecontroleerd. Er zijn twee mensen aangehouden die zich niet konden identificeren. De politie-inzet bij deze demonstratie in Dokkum was groot, er stonden zo'n 300 man paraat.
Onder begeleiding van de politie rijden de bussen weer terug naar Duivendrecht.
Burgemeester is tevreden
Burgemeester Marga Waanders uit Dongeradeel is tevreden over het verloop van de demonstratie in Dokkum. ''Er was een ontspannen sfeer in de stad met begrip voor de aanwezigheid van de politie'', zegt Waanders.
Er was een groep die mogelijk te lijden heeft gehad van de demonstratie, de winkeleigenaren. ''De winkeleigenaren hebben waarschijnlijk een minder goede dag gehad. Wij hopen dat de mensen morgen, op koopzondag, naar Dokkum komen. Ook morgen is Dokkum die prachtige stad om van te houden'', zegt Waanders.
Ze is trots op de inzet van alle mensen die geholpen hebben om de demonstratie probleemloos te laten verlopen.