Inzamelingsactie begonnen voor blokkade-organisatie

Er is een inzamelingsactie gestart voor de mensen die zaterdag voor een blokkade zorgden op de A7 bij Joure. Daarmee hielden ze bussen tegen met anti-zwarte-piet-demonstranten, die onderweg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Degenen die de blokkade organiseerden worden mogelijk beboet voor de actie. Een man uit Lelystad is op doneeractie.nl een actie begonnen om geld in te zamelen voor het betalen van die boetes. Dat doet hij om ze te bedanken, zegt hij.
De initiatiefnemer vindt het niet eerlijk dat de actievoerders moeten opdraaien voor de boetes. Het doel was om 3.000 euro op te halen. Maandagochtend hadden al meer dan 4.100 mensen geld gedoneerd en was er al ruim 33.000 euro binnen. De donaties komen uit het hele land. Veel mensen maken de actievoerders complimenten voor de blokkeer-actie.
"Blij met steun"
Martin Sikma was zaterdag een van de demonstranten die meehielp aan de blokkade. "Wij zijn heel blij met de steun. Het is nog niet bekend of wij een bekeuring krijgen, maar als wij die krijgen dan is die nu zeker al betaald", zegt hij. Sikma is dan ook niet bang voor vervolging. "Het is nu afwachten. Justitie zal contact met ons opnemen en dan zien wij wel wat er gebeurt."