Meer rust en privacy bij nieuwe spoedeisende hulp MCL

Grotere behandelkamers en meer rust en privacy. Dat valt op bij een bezoek aan de nieuwe spoedpolikliniek van het MCL. Die is nu de grootste spoedeisende hulp van Noord-Nederland. De oude spoedpoli was dertien jaar oud en aan vervanging toe. De afgelopen jaren groeit het aantal patiënten bij de spoedeisende hulp elk jaar met zo'n 8 tot 10 procent toe. Het afgelopen jaar hebben ongeveer 27.000 mensen gebruikgemaakt van de spoedpolikliniek. De nieuwe spoedeisende hulp kan nu naast mensen met een gebroken pols of een open wond ook meer patiënten met complexere en zwaardere verwondingen beter helpen. Donderdag 12 oktober wordt de spoedpolikliniek officieel geopend, maar zaterdag kregen de eigen medewerkers alvast een rondleiding.
Petra Bijlsma is een van de spoedverpleegkundigen die op de nieuwe spoedpolikliniek zal werken en is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe spoedeisende hulp. ''We groeiden echt uit ons jasje. Het ging gewoon niet meer op de oude poli. We willen graag de patiënten wat goeds bieden, want het is uiteraard nooit leuk om in het ziekenhuis te belanden. Mensen komen hier liever niet, zodoene willen we het zo aangenaam mogelijk maken'', aldus Bijlsma.

De omvang van de spoedeisende hulp is nu verdubbeld van 1500 tot 3000 vierkante meter en ook een stuk praktischer ingedeeld, volgens Bijlsma: ''De oude ambulanceingang zat naast de ingang voor patiënten die met eigen vervoer kwamen. Daardoor ontstonden er gevaarlijke situaties omdat ambulances met spoed kwamen aangereden. De nieuwe ingangen zijn van elkaar gescheiden. In de oude situatie moesten patiënten soms vanuit de ambulance ook door de wachtkamer van de spoedpoli vervoerd worden, wat zowel voor die patient als de mensen in de wachtkamer niet prettig is. Ook deze situatie zal op de nieuwe poli niet meer voorkomen.''