"Mondriaankwelder op Terschelling zal rust vogels verstoren"

Kwelders op Skylge © Rykswettersteat
De Mondriaankwelder die aan de Waddenkust van Terschelling wordt aangelegd, zal de rust van vogels verstoren. De Vogelwacht en de Natuurvereniging van Terschelling zijn bang dat er veel toeristen naar de kwelder toe zullen komen, en dat vogels dan wegblijven. Arie Doeksen van de Vogelwacht Terschelling en Piet Zumkehr van de Natuurvereniging Terschelling zeiden dat zondagochtend in het radioprogramma Vroege Vogels.
Mondriaan
De Mondriaankwelder wordt aangelegd met als doel kwelderherstel, dus het stimuleren van natuurontwikkeling. Tegelijk is het een kunstwerk van 88 palen, dat door de vorm is geïnspireerd op het schilderij 'Pier en Oceaan' van Piet Mondriaan. Het hoort bij het project Sense of Place van Culturele Hoofdstad 2018. De vogelmensen denken dat de palen de toegang tot de kwelder voor de vogels verstoren.
Ruimte en bescherming
Joop Mulder, initiatiefnemer van Sense of Place, zegt dat het juist niet ten koste gaat van de vogels. De kwelder wordt aangelegd als natuurherstelplan om waddenvogels ruimte en bescherming te geven bij hoogwater. Daarnaast denkt Mulder dat het met de hoeveelheid toeristen wel mee zal vallen. De mensen zullen op de dijk fietsen en lopen en vanaf de dijk naar de kwelder kunnen kijken.