"Al in 2025 duurzame bussen en treinen in Fryslân"

Bussen en treinen in Fryslân rijden in 2025 helemaal schoon. Dat is de ambitie van Provinciale Staten. Nu rijden de meeste bussen en treinen op diesel of groen gas. Over ruim zeven jaar moet dat elektrisch of hybride zijn. Het gaat om een initiatief van Teus Dorrepaal van het CDA. Hij vindt dat Gedeputeerde Staten veel te weinig ambitie heeft als het gaat om het duurzamer maken van het openbaar vervoer. Gedeputeerde Staten wil niet eerder dan 2030 deze doelstelling halen. Woensdag hebben de Staten over de verduurzaming van het openbaar vervoer gesproken.
Volgens Dorrepaal zijn de vervoerders bereid mee te werken. Hij heeft al met vervoersbedrijf Arriva gesproken. De vervoerder stelt dat het doel om in 2025 al zonder uitlaatgassen te kunnen rijden, haalbaar is. Voor treinen zou dat waterstof kunnen zijn, maar ook elektrificatie met energieopslag of accutreinen met oplaadpunten. Wat de beste mogelijkheid is, moet de komende jaren worden onderzocht.
Veel geld
Volgens gedeputeerde Johannes Kramer is zo'n wens niet gratis. De Staten moeten bereid zijn te willen betalen, om de ambities voor elkaar te krijgen. Met name als het gaat om de elektrificatie van het spoor. Het kost veel geld en dat betekent dat er of geld bij moet of geschrapt moet worden in de dienstverlening. Kramer vindt ook dat je zoiets niet moet vastleggen. "Als je dat doet, dan zegt de vervoerder al snel: dat kost geld. Daarom kun je veel beter het gesprek aangaan en daar in samenwerking uitkomen."
Dorrepaal is ervan overtuigd dat alle bussen in 2025 schoon rijden. Bij de treinen wordt dat een lastiger verhaal, zo weet hij: "De investering is gewoon groot. De vraag is dan ook of we dat dan al voor elkaar hebben. We hebben in ieder geval de ambitie uitgesproken en vastgelegd."
Ambitie
In 2019/2020 wordt duidelijk of de nu uitgesproken ambitie wordt waargemaakt. Dan moet de provincie aan de slag met de nieuwe concessies voor het busvervoer. Daarin wordt dan vastgelegd wat de eisen zijn voor het openbaar vervoer in de toekomst van Fryslân.