Machinegeweren en een zoektocht naar een vermiste piloot

De bergingswerkzaamheden aan de Avro Lancaster verloopt volgens plan. In 1942 werd het vliegtuig neergeschoten en verdween het onder de grond in natuurgebied De Alde Feanen, pal naast de oude stortplaats. De eerste zaken die de deskundigen nu boven water halen, zijn redelijk goed bewaard gebleven. Zo zijn er een machinegeweer, een deel van een propeller en enkele zuurstofflessen gevonden. Zo is op de propeller de groene kleur op de punt nog duidelijk zichtbaar.
Mysterie
Het vliegtuig zelf ligt nog steeds voor een groot deel onder de grond. Alleen details zijn op dit moment opgegraven. Mogelijk is het gevaarte uit elkaar gespat toen het de grond raakte; van een volledig vliegtuig is geen sprake meer. Behalve het zoeken naar historisch materiaal, heeft de zoektocht naar het lichaam van de Canadese boordschutter James Francis Cooper de hoogste prioriteit. Het is een groot mysterie wat er met het bemanningslid gebeurd is.
De piloot van de Lancaster had zijn bemanning de tijd en mogelijkheid gegeven om zichzelf met behulp van een parachute in veiligheid te brengen. Een deel van hen is hierin geslaagd. Of Cooper sprong, is niet bekend. Wellicht dat zijn lichaam nog in de Lancaster ligt. De bergers werken in ieder geval op een manier waarbij ervan uit wordt gegaan dat Cooper nog in het wrak ligt.
Vervuilde grond
Het bergingswerk is lastig omdat het vliegtuig in de zwaar vervuilde grond van de stortplaats ligt. Het gaat dan bijvoorbeeld om vervuiling met zware materialen. De medewerkers moeten een keuring doorstaan voordat ze mogen bergen. Het vliegtuigmateriaal dat naar boven wordt gehaald, wordt over water vervoerd en krijgt dan ook een goede schoonmaakbeurt om schadelijke stoffen te verwijderen. Het is de bedoeling dat een deel van de opgegraven materie komend jaar in Leeuwarden komt te liggen. Belangstellenden zouden het dan ook kunnen komen bekijken.
Publiek
Het werk bij de Lancaster neemt nog wel even wat tijd in beslag. Volgende week zondag is er bij de werkzaamheden publiek welkom. Reserveren is hiervoor wel noodzakelijk: dit kan op de website van It Fryske Gea.