Recherche draait overuren door groot aantal geweldsdelicten

De Friese recherche draait overuren vanwege het grote aantal geweldsmisdrijven in korte tijd in onze provincie. Afgelopen zomer heeft Fryslân te maken gekregen met zes geweldsdelicten met dodelijke afloop. Het gaat om het familiedrama in de Leeuwarder wijk Aldlân, de steekpartij in een woning aan de Woudsterweg in Heerenveen, de steekpartij in een pension in Berlikum, de schietpartij in Oosterwolde, de dood van Tjeerd van Seggeren in De Westereen en meest recentelijk de dood van een 31-jarige vrouw in de Jan Reitsmastraat in Franeker. En vrijdag was er ook nog een schietpartij in Damwâld, waarbij een Damwâldster (68) ernstig gewond raakte.
"Het legt een groot beslag op het rechercheteam van de politie, dat bestaat uit honderd mensen", vertelt teamchef Wessel Veenstra. "Het is een unieke situatie, dit heb ik nog nooit meegemaakt." Ook heeft de politie het druk gehad met woningoverallen en de uitlevering van de verdachte van de schietpartij bij Thialf. Verder zijn er de laatste maanden ook diverse mensen dood aangetroffen in het water, waarbij later bleek dat het om een ongeluk ging. Maar dat moet wel eerst onderzocht worden.
De recherche kampt met een personeelstekort. Collega's van de eenhedenuit Groningen en Drenthe springen bij, maar zelfs dan komt de politie momenteel niet overal aan toe. "Het is een hectische periode waarin we keuzes moeten maken", vervolgt Veenstra. "Dat betekent dat we sommige burgers moeten teleurstellen. Kleinere zaken als diefstal of mishandeling blijven voorlopig liggen."