Caviarace komt bij Omrop Fryslân terug op televisie

De legendarische caviarace, uit een televisieprogramma met Fred Oster van 40 jaar geleden, keert in nieuwe vorm terug bij Omrop Fryslân. Vanaf vrijdag 8 september voorspellen cavia’s elke week de voetbalwedstrijden van SC Heerenveen en SC Cambuur in Fryslân Hjoed.
Fred Oster
Cavia’s hebben in de televisiewereld hun voorspellende gaven goed bewezen. Van 1973 tot 1983 speelden cavia’s de hoofdrol in het finalespel van AVRO’s Wie-kent-kwis mei Fred Oster. Het nieuwe programmaonderdeel met cavia’s van Fryslân Hjoed is gebaseerd op dit spelletje.
Piet Paulusma
Alle cavia’s hebben een naam van een bekend Fries, zoals Foppe de Haan, Piet Paulusma en Eelke Lok. Een speler van de voetbalclub kiest een van de cavia’s. Dan worden de cavia’s losgelaten in de bak. In de bak zitten allemaal vakjes met een eindstand erboven. Het vakje waar de cavia van de club inloopt, is de eindstand van de wedstrijd. Acteur Jan Arendz is de quizmaster van het spelletje.
Dierenwelzijn
Hoofdredacteur Klaas Geert Bakker van Omrop Fryslân heeft wel getwijfeld over de inzet van cavia’s in een live-televisieprogramma: “Ik maakte me in eerste instantie zorgen over het welzijn van de dieren. Maar mij is door experts verzekerd dat een beetje stress niet zoveel kwaad kan voor de beestjes. Ik ben blij dat wij de caviarace weer terugbrengen op televisie.”