Voorlopig geen wellnesscentrum op Ameland

Er komt voorlopig geen nieuw wellness-centrum op Ameland. De raad op het eiland heeft maandagavond besloten tegen de bestemmingsplanwijziging te stemmen. Met zes stemmen tegen, vier stemmen voor en één onthouding werd de wijziging afgeschoten. Al jaren wordt door voor- en tegenstanders gediscussieerd over het nieuwe wellnesscentrum van Harry Westers, dat op de plaats van het oude zwembad in Nes moet komen.
Forse deuk
Tegenstanders vinden het te grootschalig, voorstanders vinden het een aanwinst voor het eiland. Wethouder Peter Pot is teleurgesteld over het besluit. "Het is een goed plan en voldoet aan de voorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld. Het is goed voor Ameland en voor de toeristen, in economisch, sociaal en ecologisch opzicht. Het is heel erg jammer dat het plan is afgeschoten. De bestuurlijke betrouwbaarheid heeft een forse deuk opgelopen." Dat er al jaren over wordt gesproken is volgens de wethouder "bestuurlijk niet uit te leggen."
Democratie faalt
Harry Westers viel van de stoel toen hij het hoorde. "We hebben tien jaar onderhandeld en aan alle bezwaren zijn we tegemoet gekomen. Dan is het onbegrijpelijk dat het is afgeblazen. De zes tegenstemmers zeggen niet waarom ze tegen zijn, ze komen niet met argumenten. De democratie faalt. Het is een gemiste kans voor Ameland. Het is niet jammer voor Westers, maar voor Ameland. Ik heb wat met de eilanden, ben er opgegroeid en probeer er goede dingen tot stand te brengen." Het verhaal is nog niet uit voor hem. "Dit kan niet waar zijn."