Geregistreerd partnerschap steeds populairder yn Fryslân

In Fryslân en de rest van het Noorden wint het geregistreerde partnerschap aan populariteit. Het is zelfs populairder dan in de grote steden van Nederland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het jaar 2016. Relatief gezien kiezen noordelijke stelletjes vaker voor het partnerschap dan voor een huwelijk, dan mensen in bijvoorbeeld de Randstad.
Volgens het CBS heeft dat onder andere te maken met het aantal inwoners met een migratieachtergrond. Die zijn er in bijvoorbeeld Amsterdam veel meer dan hier in Fryslân. Vooral Turkse en Marokaanse paartjes kiezen voor het huwelijk.
Groei partnerschap
De landelijke cijfers laten zien dat er vorig jaar 65.200 huwelijken zijn gesloten, dat is met een stijging van 1 procent net wat vaker dan het jaar ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen groeit veel sneller en is met 15.700 bijna een kwart hoger dan in 2015. Uit de cijfers blijkt dat homo- en lesbische stellen vaker voor het partnerschap kiezen dan heterostellen.
Van de Friese gemeenten had Ferwerderadeel in 2016 het hoogste percentage partnerschappen, namelijk 51,2%, gevolgd door de Waddeneilanden Schiermonnikoog (50%) en Terschelling (48%). Ter vergelijking: grote gemeenten in de Randstad komen bijna niet boven de 15 procent uit. Hekkensluiter is volgens het CBS Vlieland, dat op nul staat. Daar wordt dus het meest getrouwd.
Gevoelskwestie
Het huwelijk en het geregistreerde partnerschap zijn juridisch eigenlijk gelijk. Volgens Thea Jurina Dijkstra, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente Leeuwarden, is de keuze voor het partnerschap dan ook echt een gevoelskwestie. "Het voelt anders voor mensen. Sommigen willen later graag nog een trouwdag hebben en dat voelt als een extra stap. Of ze zijn al eens eerder getrouwd geweest en willen niet meer, maar kiezen voor deze vorm omdat ze wel alles goed willen regelen."