Natuurorganisatie vecht natuurbegraafplaats Ruigahuizen aan

Natuerbegraafplak © ANP
In een hoorzitting van de Raad van State heeft de Stichting Gaasterlân Natuerlân gevraagd om de aanleg een natuurbegraafplaats bij Ruigahuizen te blokkeren. De natuurorganisatie vindt dat de plaats niet geschikt is voor een begraafplaats. Het ligt vlak tegen natuurgebied de Bremer Wildernis aan.
Verzoeken
Initiatiefnemer Ab van Middelkoop wil zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van de begraafplaats, omdat hij veel verzoeken heeft van mensen die daar willen worden begraven, onder andere een terminale patiënt.
Van Middelkoop beheert ook twee andere natuurbegraafplaatsen, een bij Heerenveen en een bij Winschoten.
Grondwaterpeil
De Raad van State stelde bij de zitting voornamelijk vragen over de ophoogplannen van Van Middelkoop. De Wet op lijkbezorging schrijft voor dat lijkkisten minimaal 30 centimeter boven het grondwaterpeil moeten komen en dat er minimaal 65 centimeter grond bovenop de kist moet liggen.
In het bestemmingsplan staat dat Van Middelkoop het grondwaterpeil dan minstens tot 1,35 meter moet ophogen, maar volgens de protestgroep moet dat 1,45 meter zijn. Van Middelkoop wil aan die eis tegemoet komen, zei hij dinsdag tegen de Staatsraad. De raad doet over een paar weken uitspraak.