Brandweer neemt taken Nationale Reddingsvloot over

Rêdingsbrigade yn aksje © ANP
De Friese brandweer neemt de taken van de Nationale Reddingsvloot in Fryslân over. De Reddingsbrigade had de Veiligheidsregio om hulp gevraagd. In overleg met de brigade neemt de brandweer de taken met eigen materieel en mensen over. In maart 2016 begon de Reddingsbrigade Nederland met een proces om de exploitatie voor de Nationale Reddingsvloot sluitend te krijgen, maar dat lukte niet.
De Nationale Reddingsvloot wordt in Nederland ingezet als er bijvoorbeeld overstromingen zijn. De vloot moet zorgen voor evacuatie en redding van de inwoners van hun gebied. De boten worden ook gebruikt voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld het begeleiden van evenementen.
In Fryslân gaat het in totaal om vijf stations: Lemmer, Drachten, Weststellingwerf, Leeuwarden en Stiens. Wat er met de stations en het materieel gaat gebeuren, is nog niet bekend. De Reddingsbrigade wil kijken of het materieel van de stichting op deze vijf plekken kan blijven behouden. De boten worden namelijk ook nog gebruikt voor andere zaken, zoals het begeleiden van evenementen.