"Europese Unie moet zichtbaarder worden in regio"

De Europese Unie moet veel meer zichtbaar worden in de regio. Dat willen de christendemocraten in het Europees Parlement. Overheden, bedrijven en organisaties die Europese subsidie voor een project krijgen, moeten daarom verplicht worden om dat in de toekomst veel langer uit te dragen. Op dit moment is het zo dat vooral bij aanbestedingen van nieuwe projecten het logo van de Europese Unie - de Europese vlag met de twaalf sterren - tijdelijk te zien is, maar dat het logo snel weer verdwijnt als een project klaar is.
Actie
Europarlementariër Lambert van Nistelrooij van het CDA wil projecten die geld uit Europa krijgen, verplicht worden om minstens vijf jaar lang actief uit te dragen dat de Europese Unie dat mogelijk heeft gemaakt. Op die manier hoopt Van Nistelrooij iets te doen aan de anti-Europese stemming in Nederland en andere lidstaten met grote Eurosceptische partijen. Actie is hard nodig, zegt Van Nistelrooij, want de gewone man weet nu niet goed wat de EU allemaal doet.
Wetsus
Volgens Van Nistelrooij zijn de meeste instanties die steun hebben gekregen van de Europese Unie ook graag bereid om dat meer uit te dragen. Een van de instanties waar Van Nistelrooij mee heeft gesproken is waterinstituut Wetsus in Leeuwarden.
Daar zijn door Europese fondsen tientallen jonge wetenschappers bezig met vele onderzoeken en projecten op het gebied van water. Van Nistelrooij heeft zijn voorstel opgeschreven in een rapport dat woensdagmiddag wordt gepresenteerd in het Europees Parlement in Straatsburg. Met het programma 'Let the starts shine' wil hij de komende tijd ook ideeën verzamelen van 'gewone Europeanen' over het verbeteren van het imago van de Europese Unie.