Joop Mulder: "Oerol is wel wat uit de hand gelopen"

Het was aanvankelijk wel lastig om het oerol-festival uit handen te geven. Dat zegt Joop Mulder. Hij stond 35 jaar lang aan het roer van het festival, dat hij als cafébaas zelf heeft bedacht en opgericht. Dit jaar heeft hij het stokje overgedragen aan Kees Lesuis.
Loslaten
"Loslaten was niet altijd even makkelijk, maar ik was de afgelopen jaren al langzaam bezig om Kees op zijn plek te krijgen. Hij heeft het Oerol-DNA. En met Marelie van Rongen is ook het creatieve, artistieke deel gewaarborgd."
Uit de hand gelopen
Mulder had ventevoren nooit gedacht dat het festival zo groot zou worden. "Absoluut niet. Toen het begon hadden we als doel om het vijf jaar vol te houden. Dat het zo uit de hand zou lopen, in positieve zin, dat had niemand verwacht. Maar het is wel heel mooi dat Oerol zich zo ontwikkeld heeft."
Afscheid
Het Oerolpubliek neemt dit weekend afscheid van Joop Mulder, en Mulder ook van het Oerolpubliek. Maar hij is niet van het eiland af te slaan. "Ik ga deze week een aantalvoorstellingen bekijken, rondtoeren op het eiland, en ik geef ook rugdekking aan de organisatie. Waar ik nodig ben, spring ik dit jaar nog in."
Komend jaar
Mulder stopt bij Oerol, zodat hij zich helemaal kan richten op het landschapsproject Sense of Place, dat hoort bij Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. "Volgend jaar zal ik Oerol wat meer van een afstandje bekijken. Dan is het 2018, en dan heb ik het smoordruk aan de wal, om alles op orde te krijgen. Maar het zou goed kunnen dat ik in juni 10 dagen vakantie neem. Lekker naar Oerol."
Complimenten
Veel mensen willem Mulder persoonlijk bedanken, omdat Oerol veel voor ze betekent. "Het mooiste compliment dat ik kan krijgen, is dan mensen zeggen: 'Ik kom hier nog steeds, en ik kom hier volgend jaar weer.' De reacties zijn hartverwarmend. Mensen zijn heel enthousiast over wat Oerol voor ze betekent."
Trouwen
"Er zijn zelfs mensen getrouwd vanwege Oerol. Mensen die elkaar hier ontmoet hebben, en dan ook hier willen trouwen. Ik ben al een paar keer gevraagd of ik geen getuige wolde worden. Midden in Oerol. Nou, dat is wel een beetje onhandig. Ik kan daarvoor niet zomaar een halve dag vrij maken. Dat wil ik ook helemaal niet. Maar het zegt wel alles over het Oerol-gevoel."