'Tiny houses' in Hurdegaryp: "Een droom die uitkomt"

Hurdegaryp heeft er een nieuwe straat bij. Een straat met vijf 'tiny houses'. Dat zijn huisjes die bijna energieneutraal zijn en superzuinig omgaan met water. Zo klein en miljeubewust wonen is een trend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. En dé droom van initiatiefnemer Gerard Dijkstra. Donderdag zijn de eerste drie huisjes geplaatst, vrijdagochtend de laatste twee. Maandag is de officiële opening. Dan wordt ook de naam van de nieuwe straat bekend gemaakt.
Populair
Tiny houses schijnen populair te zijn bij de zogenaamde 'millennials'. Dat zijn mensen geboren tussen 1980 en 2000. Maar de tiny houses in Hurdegaryp zijn ook populair bij mensen die voor 1980 zijn geboren. Zo ook Peter (58): "Ik woon nu in Nieuw-Buinen en werk in Damwâld. Dat is überhaupt niet handig. Nu twee vliegen een één klap. Ik woon én dichterbij én milieubewust." Op de vraag of het huis niet te klein is voor hem en zijn twee honden: "Helemaal niet. Ik heb niet zoveel ruimte nodig", zo zegt toekomstig bewoner Peter.
27 vierkante meter
In een tiny house heb je hele huishouding op 27 vierkante meter. Voor sommige mensen klinkt dat misschien wat benauwend, maar ook voor initiatiefnemer Gerard Dijkstra maakt dat niets uit: "Ik heb niet zoveel nodig," zegt hij. "Geluk zit voor mij in de rust, de natuur en tijd doorbrengen met familie en vrienden." Voor Dijkstra is het een droom die uitkomt.