Politie zet dierenactivisten met taxi van Schiermonnikoog

De politie heeft zaterdagnacht vijf dierenactivisten met de watertaxi van het eiland gezet. De dierenactivisten waren op het eiland om actie te voeren tegen het Kallemooifeest. Bij dat feest wordt een haan op een paal gezet, die omhoog getrokken wordt. Het dier krijgt eten en drinken mee. Bovendien is er altijd een dierenarts bij, die de gezondheid van de haan in de gaten houdt. Volgens de eilanders heeft de Kallemooi-haan het daardoor een stuk beter dan de gemiddelde kip.
'Hanenhel'
De activisten vinden dat het om een achterhaalde traditie gaat, die vanwege 'onnodig dierenleed' in strijd is met de wet. Ze spreken daarom van een 'hanenhel'. Vier activisten hadden zich daarom met kettingen vastgemaakt aan de paal, die al klaar lag om omhoog gehijsd te worden. Een vijfde activist wilde dat ook doen, maar werd tegengehouden door een eilander.
De dieren-activisten werden met een grote schaar weer van de paal losgeknipt. Een van de activisten, Dimitri Westerveld, raakte daardoor naar eigen zeggen licht gewond aan zijn hand. Door de actie van de activisten is de haan met een hald uur vertraging omhoog gegaan.
Agressief
De politie heeft de dierenactivisten meegenomen naar het politieburo en 'in het belang van hun eigen veiligheid' op de watertaxi naar de vaste wal gezet. De kosten van de watertaxi moeten de activisten later wel weer zelf terugbetalen.
De dieren-activisten hadden vooraf geen toestemming voor de actie gevraagd. Het gaat om activisten uit alle delen van Nederland. Volgens woordvoerder Dimitri Westerveld was de sfeer bij het losknippen van de dierenactivisten 'agressief'. Hij is is ook ontevreden over de behandeling door de politie. Hij vraagt zich af of het zomaar kan, mensen van een eiland zetten.
Het is voor Dimitri al de tweede keer dat hij van het eiland wordt verwijderd. Maar dat ontmoedigt hem niet: hij is vast van plan om door te gaan met actievoeren totdat de Kallemooi-traditie wordt afgeschaft.
Burgemeester: 'Verantwoorde traditie'
Burgemeester Stellingwerf noemt Kallemooi een 'verantwoorde traditie, met veel aandacht voor dierenwelzijn'. Volgens hem is op het eiland ' in goed evenwicht bereikt tussen traditie en dierenwelzijn. Stellingwerf noemt het 'teleurstellend' dat de activisten niet vooraf contact met hem hebben gezocht.