Vlaggen die eerst flessen waren moeten het milieu redden

Het is een uniek product, zeggen ze bij de Dokkumer Vlaggen Centrale DVC. De petvlag. Het is een vlag die is gemaakt van plasticflessen. De vlaggencentrale hoopt hiermee een belangrijke stap te zetten op weg naar de duurzaamheid. De productie van vlaggendoek is nu nog een grote aanslag op het milieu.
Geheim
Het plastic garen voor de vlag wordt in Zwitserland gemaakt en het doek in Duitsland. Bij welke bedrijven precies, dat wil de directeur niet zeggen, dat is geheim. De DVC maakt de duurzame vlaggen in samenwerking met de Rotterdamse vlaggenmaker Semaphore Signs.
Duurder
Het maken van de duurzame vlag is 20% duurder dan het maken van gewone vlaggen. Maar de belangstelling is al groot, zegt directeur Robert-Jan Hageman van de DVC. Hij heeft grote verwachtingen voor de toekomst en denkt dat het bedrijf uiteindelijk de productie van het recycle doek helemaal in eigen handen kan nemen.
Jumbo
De Jumbo in Dokkum is het eerste bedrijf dat een duurzame vlag heeft gekregen. Er is ook een speciale vlag gemaakt voor Clean2Antartica. Dat is een expeditie met een auto die helemaal van afvalplastic is gemaakt en volledig duurzaam naar het centrum van de Zuidpool zal rijden.