Eigenaar huis Minnertsga: "Enorm triest gezicht"

"Het is een enorm triest gezicht", zegt Jochem Bekius. Hij en zijn vrouw Greetsje kregen zaterdagmiddag de schrik van hun leven toen een personenbusje bij hun huis aan de Ferniawei tegen de gevel was aangereden. "Mijn vrouw is heel erg geschrokken. Ze was thuis en belde mij dat ik thuis moest komen omdat er wat ergs was gebeurd. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Dat kom je thuis aanrijden en staat er een auto dwars in de gevel. Ik ben verbijsterd."
De hele gevel is beschadigd, door de harde klap zijn bakstennen en glas in de kamer beland. "De schade valt niet mee, zelfs de dakpannen zijn dooor de klap verschoven. Het ziet er niet goed uit, mogelijk is het huis rijp voor de sloop. Aan de zijgevel mankeert op het oog niet veel, maar in de staande gevel zit ook een scheur en de dakpannenn steken onder het kajuit door. Dat is vijf meter van het punt van de klap. Dus er is wel heel wat gebeurd."
Volgens Bouw- en Woningtoezicht kon de familie nog wel in het huis blijven als ze maar niet in de kamer kwamen, waar de auto ingereden is. "Hier zijn we nog een hele tijd mee bezig. We zijn zomaar een half jaar verder. Veertig jaar geleden hebben we ook al zoiets beleefd, met een auto, maar de schade is nu veel groter." De materiële schade wordt maandag bekeken.
De botsing werd veroorzaakt door vermoeide roeiers van een vereniging uit Deventer die aan de roei-elfetdeenmarathon hadden meegedaan.