Omrop TIP: Niet dromen, maar doen

In de Amerikaanse muziekscene gonst haar naam al langer rond, maar in Nederland hebben nog maar een paar mensen van haar gehoord. En dat terwijl de carrière van muziekproducer en songwriter Femke Weidema (34) een succesverhaal in wording is, inclusief een Grammy. ''Mijn dromen zijn dingen die ik van plan ben om te doen. Misschien worden ze niet zo groot als gepland, maar zo lang je de eerste stappen kunt zetten, kom je altijd ergens uit.''

''That hit might happen this year''

Haar mentor Liz Rose, ook de ontdekker en liedjesschrijver van Taylor Swift, zei al over Femke: ''I think she can do anything. All Femke needs is a hit and a couple of great singles out there, that hit might happen this year.” Programmamaker Afke Boven reisde voor Omrop Fryslân naar Amerka en maakte een documentaire over de Friezin.

Grammy

De muzikale Femke groeide op in het Friese Drachten. Na het nemen van accordeonlessen stroomt ze door naar het conservatorium in Groningen. Daar wordt haar veelzijdigheid. Femke speelt inmiddels op verschillende instrumenten en zingt en componeert, als een beperking gezien. Na haar afstuderen gaat Femke naar Amerika, regelt een beurs voor het bekende Berklee College of Music in Boston en krijgt daarna een scholarship in Los Angeles aangeboden. Ze schrijft muziek voor artiesten, films en tv-series (onder andere voor de serie Nashville), woont tegenwoordig in Music City Nashville en heeft inmiddels een eerste (Latin) Grammy op haar naam staan.

Amerika: land van onbegrensde mogelijkheden?

Amerika blijkt echt een land van de onbegrensde mogelijkheden, maar het ging Femke niet allemaal voor de wind. ''Ik ben er liefdes om kwijtgeraakt en vaak was ik arm. Ik had voor een confortabel leven kunnen kiezen, maar de muziek komt altijd eerst. Dat is een heel bewuste keuze.'' Waarom komt de een niet verder dan het podium van de lokale kroeg en wordt de ander een wereldwijde dure producer? In de Fryslân DOK 'Niet dromen, maar doen.', gaat Afke Boven op zoek naar de antwoorden.
De Fryslân DOK documentaire 'Net dreame, mar dwaan' is op zondag om 17.00 en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.00 uur.