Burgemeester Hayo Apotheker neemt "afscheid van een leven"

"Het is een afscheid van een leven en daar moet ik wel even aan wennen." Dat zegt burgemeester over zijn besluit om in december met het ambt op te houden. Hij maakte dat donderdagavond bekend in de raadsvergadering. Voor Apotheker is het niet alleen een afsluiting van een periode. "Het is ook een afscheid van mijn vak. Ik ben 35 jaar burgemeester geweest en heb daarmee de langste ervaring van Nederland. Maar aan alles komt een eind en het was een prachtige tijd. Ik heb alles meegemaakt."
Goed gevoel
Het mooiste van burgemeester zijn, vond hij het ontwikkelen van een gebied van een gemeente in samenwerking met anderen. "Dat je dan een rode draad ontdekt van wat de wezenlijke kracht is van een gemeente, stad of gebied en om daar wat met elkaar van te maken. En dat je dan ook na een paar jaar ziet wat ervan terecht is gekomen, bijvoorbeeld de binnenstad van Sneek en de IJsselmeerkust. Dat heb je dan met elkaar gedaan en dat geeft een goed gevoel."
Relaxte agenda
Apotheker is niet van plan om tijdens zijn pensioen achter de geraniums te gaan zitten. Hij gaat door als voorzitter van de raad van toezicht van de hogeschool NHL in Leeuwarden, ook na de fusie met Stenden. Bovendien blijft hij betrokken bij het commissariaat van een woningbouwcorporatie in Oost-Groningen. "Ik ben planoloog van origine en daar wil ik me ook mee bezig houden. Ik krijg een mooie, relaxte agenda en verder zal ik genieten van Fryslân en ga ik op reis naar het buitenland."
Apotheker neemt op 9 december afscheid als burgemeester van Súdwest-Fryslân.