Muggen op je autoruit? Zo krijg je ze eraf!

Michjes op it autorút
"Elke dag moet ik mijn auto wassen als ik thuis kom uit mijn werk. Alleen niet als het regent, zoals vandaag. Dan zijn er geen muggen." Bouke van Jaarsveld uit Warten heeft veel last van dode mogen op de autoruiten. Hij heeft de reguliere schoonmaakmiddelen wel geprobeerd, maar die hielpen niet, "Ik kwam erachter dat warm water met spiritus goed werkt om ze eraf te krijgen. Met glassex was het een drama!"
Bouke van Jaarsveld is één van de Friezen die vooral in deze tijd van het jaar te maken heeft met geplette muggen op de autoruiten. En net zoals veel anderen wil hij weleens weten wat nu precies de beste tips zijn voor bestrijding van de muggen. We bellen met Leen Bosgraaf van de Autopoetscentrale in Dokkum en Leeuwarden voor de do's en dont's.
Wat werkt wel?
Leen Bosgraaf: "De muggen zijn deze tijd van het jaar erg agressief. Ze zitten vol met bloed en blijven daarom zo erg plakken op autoruiten." Bosgraaf heeft drie tips:
1. Doe anti-insectenmiddel in het ruitensproeiresevoir. Door dit middel blijven de muggen minder goed plakken op de ruiten. Dit is overal verkrijgbaar.
2. Zorg voor een goede wax op de auto. Hoe beter de wax, hoe minder de muggen blijven kleven.
3. Maak de auto 's ochtends vroeg met een gewoon schoonmaakmiddel schoon, als er nog dauw op de auto zit. Doordat ruiten, koplampen en lak vochtig zijn van de dauw, zijn de muggen dan eenvoudiger eraf te halen, dan wanneer alles droog is. Bij voorkeur gebruik je een zacht, nat doekje of een natte sok in een hoes, zodat de auto niet beschadigt.
Wat moet je niet doen?
Leen Bosgraaf ziet in zijn garage veel auto's die beschadigd zijn doordat mensen de verkeerde methode gebruiken om de muggen te verwijderen. Wat moet je absoluut niet doen?
1. Gebruik geen schuursponsjes om de ruiten, motorkap of koplampen mee schoon te maken. Hierdoor raakt de lak en het glas beschadigd.
2. Pas op met het gebruiken van hulpmiddelen als bezems bij het tankstation. Er zit soms zand op de bezems, en zand vernielt de lak van je auto.
3. Gebruik geen ijskrabber. Bosgraag krijgt elk jaar mensen in zijn autopoetscentrale die een ijskrabber hebben gebruikt om de muggen mee weg te halen. Niet een goed idee! hierdoor krijg je krassen op de lak.
Muggen op de auto zijn deze tijd van het jaar bijna niet te voorkomen, maar met de bovenstaande tips heb je er mogelijk wel minder last van.