FIDEO: Grote zwerm dansmuggen bij Stavoren

Albert Salverda uit Stavoren wist niet wat hij zondagavond zag: grote zwermen dansende zwarte muggen in de lucht. "Deze zeemuggen hebben we wel vaker, maar dit jaar is het wel heel extreem. De hele stad zat onder de muggen." De grote aantallen muggen leveren een bijzonder gezicht op. De muggen vliegen trouwens niet alleen bij Stavoren, maar ze zijn bij de hele IJsselmeerkust te vinden.
Paringsdans
"Het is een paringsdans" legt Peter Koomen uit, hij is conservator bij Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. "De mannetjes dansen hoog in de lucht om indruk te maken op de vrouwtjes. Dat doen ze bij voorkeur boven iets hoogs, een zeedijk of jachthaven. In het voorjaar, bij mooi weer, komen de larven uit die in het water hebben gelegen en verpoppen ze zich tot muggen." Het gaat om een korte explosie, want de muggen leven niet lang. Na het paren leggen ze eieren en gaan ze alweer dood. Ze zorgen amper voor overlast.
Eiwit
"Deze muggen steken niet, want ze hebben geen bloed nodig, je kunt ze zelfs eten. In Afrika worden de dansmuggen gevangen om er balletjes van te maken, het is eitwitrijk voedsel." Zo'n gordijn van dansmuggen kan wel uit honderdduizenden of miljoenen beesten bestaan, maar de eitjes kunnen ook gewoon in de regenton achter huis zitten.