Friese molens mogen toch draaien op Open Molendagen

Vijf van de zeven molens in Fryslân die sinds half april stilstaan, mogen van Stichting De Fryske Mole wel draaien met de Open Molendagen komend weekend. Door heel Nederland mogen tientallen molens niet draaien omdat er gevaar is dat de wieken loslaten. De komende tijd worden twee oplossingen uitgewerkt voor de problemen met de molens. Maar daar hebben ze voor zaterdag en zondag niets aan.
Volgens voorzitter Wiepke Schukken van De Fryske Mole zijn de vijf molens kleiner en nieuwer dan de molens met de kapotte wieken. Als er voorzichtig wordt gedraaid, dan is er niets aan de hand, zo zegt de stichting. Voor de molenaars is de toestemming om te draaien een grote opluchting. Er is volgens molenaar Johannes Vuij van de Olifant in Birdaard niets erger voor een molenaar dan niet te kunnen draaien.
De vijf molens die wel mogen draaien, zijn eigendom van De Fryske Mole. Molen De Puollen in Dronrijp is van Stichting Molens in Menaldumadeel. Deze molen blijft stilstaan. Molen Windlust in Burum is eigendom van Erfgoed Kollumerland.