Onderzoek naar schade door steenmarter bij weidevogels

Stienmurd © Wikipedia
Steeds vaker worden steenmarters gezien in weidegebieden. Camerabeelden tonen dat de beesten eieren uit de nesten van kieviten en grutto's roven. Omdat er nog weinig wetenschappelijke kennis over hoe groot de schade is, laat de provincie onderzoek doen. De steenmarter is een beschermde diersoort en mag niet zomaar worden aangepakt. Als er maatregelen komen om het beest uit weidevogelgebieden te weren, moet daar eerst onderzoek naar zijn gedaan.
"Als weidevogelprovincie nummer een is het noodzaak dat we ons best doen om onze steltlopers te beschermen. Daar hoort dit onderzoek ook bij. Daarnaast hebben we een ontheffing afgegeven voor de vangkooi voor de zwarte kraai en voor de lichtbak om 's avonds op vossen te kunnen jagen" zegt gedeputeerde Kramer.
DNA
Gespecialiseerde wetenschappers doen het onderzoek in vier gebieden in Fryslân. Via DNA-technieken bekijken ze restanten van buitgemaakte eieren of oudervogels in het laboratorium en zo hopen ze de predators te achterhalen. Met camera's hopen ze de rovers vast te leggen.
De eerste resultaten worden na de zomervakantie bekend. Ze worden vergeleken met andere gelijksoortige onderzoeken die in Groningen en Overijssel zijn.