Vervallen graftrommels in Elsloo worden gerestaureerd

Kerkelijke gemeente Frieslands End in Elsloo in Ooststellingwerf laat alle graftrommels op de begraafplaats van het dorp restaureren. Graftrommels zijn waterdichte trommels met bloemen en linten met opschriften van ijzer. In de eerste helft van de vorige eeuw werden veel graftrommels geplaatst. De trommels die de tijd hebben doorstaan, zijn er vaak slecht aan toe en hebben een opknapbeurt nodig. Hetzelfde geldt voor de vaak verroeste en verkleurde inhoud. Restaurateur Pieke van Doorn uit Veenhuizen heeft het al zo druk dat ze een wachtlijst heeft.
Op het kerkhof van Elsloo liggen in totaal negen graftrommels. Die worden dit kalenderjaar allemaal gerestaureerd, als mevrouw Van Doorn en haar medewerkers dat voor elkaar krijgen. De kerk heeft hiervoor 5000 euro subsidie gekregen van de gemeente Ooststellingwerf.
In de winter binnen
Na de restauratie zullen ze in Elsloo goed op de graftrommels passen. De trommels worden vastgezet op ijzeren steunen, zodat ze niet gemakkelijk gestolen kunnen worden en in de winter gaan ze naar binnen.
Mevrouw Van Doorn schat dat er in totaal nog een kleine duizend graftrommels zijn. Met name in Fryslân, Groningen en Drenthe zijn nog veel te vinden. Dat komt met name omdat er in kleine dorpen minder graven geruimd worden dan in grote steden. Dat geldt ook voor Elsloo. In Elsloo worden nooit graven geruimd. Kerkvoogd Hammer voegt daar aan toe dat het wel belangrijk is dat de familie een bijdrage levert aan het onderhoud van het kerkhof.
De graftrommelrestaurateur krijgt opdrachten in heel Nederland en zelfs tot aan België aan toe. Mevrouw Van Doorn heeft net een opdracht klaar van de kerk van Vlieland. Twee door slecht weer en wind verwoeste graftrommels van het eiland zijn net klaar en worden vrijdag teruggeplaatst op het kerkhof van Vlieland.
Museum
Naast een restauratiewerkplaats is er sinds een jaar nu ook een graftrommelmuseum in Veenhuizen. Dat is open op op afspraak.