''Als kleine mannetjes waren we al bij de cross''

Team Dibbes, links de buorren Willem en Wybe de Vries © Facebook, Team Dibbes
Koningsdag, op die dag staat er in Blauwhuis maar één vraag centraal: Wie wordt de King of Dirt? Oftewel, wie wint de Kings Battle. Speedway Blauwhuis staat donderdag 27 april weer vol met racefanatici voor die spectaculaire races en Omrop Fryslân is er live bij. In de aanloop naar die happening komen wij iedere dag met een portret van een racer.
Eén van de teams die meedoet aan de Kings Battle is Team Dibbes. Aan de broers Willem en Wybe de Vries, racers voor Team Dibes, stelden we een aantal vragen:

Hoe bereiden jullie je voor op een race?
Willem: “Wij hebben dit weekend twee crossen in Blauwhuis gedaan. Dat waren ook de eerste van dit seizoen. Ik heb flinke schade gereden, dus de auto moet weer opgeknapt worden. Alles moet opnieuw gelast worden en dan moet de auto ook weer op de weegschaal."
Wybe: "Natuurlijk moet je de auto goed klaarmaken. Ik ben ook wel eens aan het karten voor een wedstrijd, dat is ook goed om je voor te bereiden op een race. Maar andere crossen zie ik ook als een verbetering en voorbereiding. Ik weet nu in ieder geval wel wat ik het volgend jaar moet verbeteren."

Willem, hoe lang race jij al en waar komt die passie vandaan?
Willem: “Mijn vader en oom crossten al. De jongste broer van mijn vader was monteur en zijn oudste broer en hij crossten dan. Die liefde voor het crossen is overgebracht op alle kinderen van mijn oom. Al mijn neven van die kant crossen. Ikzelf was 19 toen ik begon."
Wybe, net als je broer Willem ben jij door je vader de cross-wereld ingerold toch?
Wybe: ‘’Ja klopt! Als kleine mannetjes waren mijn broer en ik er al bij. Net als Willem was het bij mijn ook: zo vader, zo zoon."
Zijn jullie dan nooit bang om gewond te raken?
Willem: “Nee, eigenljk niet. Het is eigenlijk heel veilig. Voor de brandveiligheid heb ik een speciaal pak aan en voor de schade hebben de auto's een rolkooi. Ik heb wel eens wat gehad, maar ja, dat hoort erbij."
Wybe: ‘’Op zich weet je: als je meedoet, dan kan er wat gebeuren. Daarnaast hebben wij de veiligheid ook goed voorelkaar. Ik heb bijvoorbeeld net een nieuwe stoel gekocht, omdat die veiliger is. Ik voel mij helemaal veilig in mijn auto."
Jullie auto's hebben dus al schade opgelopen? Hoe voel je je dan als de auto helemaal aan gort is?
Willem: “Tsja, het ging niet zoals het moest, maar dat hoort er ook bij. Deze winter heb ik een nieuwe motor gekregen, dus ik was al lang blij dat mijn auto het zo goed deed. Maar het is natuurlijk wel altijd de bedoeling om te winnen."
Wybe: "Toevallig had ik dat dit weekend. Ik was de eerste drie races eerste en in de finale knalde er een auto in mijn zijkant. Alles brak af door de klap. Dat voelt dan even rot, maar we kijken dan gewoon weer vooruit naar de volgende cross."
Meer informatie is te vinden op Omropfryslan.nl/racing. De Kings Battle races zijn op donderdag 27 april live te zien tussen 13.00 en 18.00 ur op televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app te zien. 's Avonds om 18.20 uur en daarna op alle uren is een compilatie te zien.