Helft gestolen collectie Aerden Plaats gevonden in sloot

Museum de Aerden Plaats in Oudebildtzijl heeft de helft van de in 2016 gestolen collectie terug. Vorig jaar werden vlak voor Pinksteren de vitrines in de Aerden Plaats leeggeroofd. De buit bestond toen vooral uit archeologische opgravingen zoals munten, kruikjes, flesjes en ander serviesgoed. Ook apparatuur zoals een dvd-speler, boeken en schilderijen werden gestolen. De kunstschatten zijn teruggevonden in een sloot bij een klein bos vlakbij Oudebildtzijl.
Plastic zakken
Het museum kwam het spul op het spoor doordat een jongetje bij het spelen een oude kruik vond. Zijn moeder waarschuwde e Aerden Plaats. Het museum ging op onderzoek en vond toen nog meer spullen, zoals alle gestolen munten verpakt in drie plastic zakken. Het museum heeft nog niet alles terug, maar gaat wel verder met de speurtocht.
Sporenonderzoek
Ook de politie is weer bezig met het onderzoek naar de diefstal, onder andere in de vorm van sporenonderzoek op de zaken die zijn teruggevonden. Het serviesgoed en de munten die zijn teruggevonden, zijn grotendeels in goede staat, maar de gestolen dvd-speler doet het niet meer en een antiquarisch boek is ernstig beschadigd. De Aerden Plaats mist nog veel schilderijen, maar gaat er vanuit dat die niet in een sloot zullen liggen.
Alarminstallage
Na de grote inbraak van vorig jaar heeft de Aerden Plaats een alarminstallatie aangeschaft. Dat heeft geholpen, want in maart mislukte een inbraak in het museum. De politie kon toen ook een dader aanhouden, een 25-jarige man uit Het Bildt. Het is niet duidelijk of deze man iets te maken heeft met de diefstal van vorig jaar.